Vineri, pe Aeroportul Henri Coandă, verificând știrile guvernamentale oficiale, mi-a atras atenția următoarea comunicare a Ministerului Finanțelor: “Guvernul României a analizat și aprobat actul normativ elaborat de Ministerul Finanțelor prin care se aduc o serie de modificări sistemelor digitale naționale e-Transport, e-TVA, e-Factura”. Am publicat imediat această știre. Eram convins că micii comercianți, alți întreprinzători, patronatele, asociațiile, profesioniștii în domeniu, marea majoritate reprezentanți ai capitalului autohton, au fost, în sfârșit, ascultați, chiar dacă este vorba doar de o amânare în aplicare. M-am înșelat amarnic.
În drum spre casă, am citit integral comunicatul Ministerului Finanțelor. Direct, cei care au aprobat acest document au dovedit că argumentele capitalului românesc nu au nicio valoare. Dovadă? Citez din comunicatul amintit: ” Modificările vin în urma centralizării propunerilor primite ca urmare a consultărilor cu reprezentanții mediului de afaceri, respectiv: Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders, AmCham România, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, Forumul Investitorilor Străini.” Nici măcar un… etc.
Stau și mă întreb, firmele românești chiar nu mai contează pentru guvernanți? Unde sunt solicitările și analizele reprezentanților Uniunii Generale a Industriașilor România (UGIR), prin UGIR- Sălaj (https://curierulnational.ro/excesul-birocratic-ucide-microîntreprinderile-e-tva-pune-cireașa-pe-tort/ ) OFA-UGIR (https://curierulnational.ro/ofa-ugir-ordonanțele-de-urgență-69-2024-și-70-2024-un-aviz-pentru-evazioniști-să-și-acopere-urmele/), ale Consiliului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România, Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR), ANAT și multe altele? Toți aceștia au fost doar “figuranți” în “corul inițiaților“ menționați de cei din Ministerul Finanțelor? La ultima întrebare, răspunsul este categoric “DA!”. Capitalul autohton nu contează pentru guvernanți. Poate doar ca butaforie, mimată, democratică. O afirmație pe care mi-o asum.
De mult timp deciziile guvernamentale au fost influențate de o entitate absolut specială, și anume Coaliția pentru Dezvoltarea României, structură din care fac parte tocmai actorii menționați de către Ministerul Finanțelor, și anume: Confederația Patronală Concordia, Romanian Business Leaders, AmCham România, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România, Forumul Investitorilor Străini.
Nu ar fi un “capăt de țară“ dacă această Coaliție pentru Dezvoltarea României (CDR) nu ar avea un Protocol, aparte, semnat cu Guvernul României încă din anul 2014 (https://coaliția.org/wp-content/uploads/2018/09/Acord-de-Colaborare.Memorandum-Coalitia_Guvern-15-Aprilie-2014-semnat_06301733.pdf ). Ce prevede acest Protocol ? Citiți cu atenție textul acestui document care este valabil și azi. Mai mult, decizia Coaliției pentru Dezvoltarea României devine deosebit de importantă și în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Esențială este mențiunea: „Partenerul relevant în relația cu Guvernul României pe tema politicilor economice este CDR”
În încheiere, amânarea măsurilor anunțate de către Ministerul Finanțelor (https://curierulnational.ro/modificări-la-nivelul-sistemelor-naționale-digitale-implementate-de-mf-sancțiunile-pentru-e-transport-și-e-tva-se-amână-pentru-1-ianuarie-2025-iar-utilizarea-e-factură-în-regim-b2c-devine-obligatori/) era de așteptat, dar nu și suficientă. Posibil, vor fi ajustări, dar ele nu pot acoperi discriminarea capitalului românesc, indiferent de mărimea lui. A da vina pe o exprimare nereușită a guvernanților pentru modul în care au făcut aceste precizări (nefericite) nu ajută cu nimic în dialogul, dorit tripartit, Guvern- Patronate- Sindicate. Mai degrabă, acest dialog este auncat la “coșul indiferenței”.
Intr o colonie suauenato nu trebuie sa mai existe capital romanesc. A avut grija de asta kovesi si gaska ei de procurori. Si a fost recompensata matracuca