10.2 C
București
duminică, 9 mai

Capitolul Donald Trump pare că nu se încheie

După achitarea lui Donald Trump în Senatul american, evenimentele de o violență fără precedent din 6 ianuarie la Capitoliu continuă să agite sfera politică din Statele Unite. Lunea trecută, lidera majorității democrate din Camera Reprezentanților, Nancy Pelosi, a anunțat, într-o declarație pentru „The Washington Post”, că va fi creată o comisie independentă cu misiunea de a ancheta ce și cine a împins mulțimea dezlănțuită să atace clădirea Capitoliului, templul democrației americane. Este vorba de o comisie similară celei care s-a creat după atentatele din 11 septembrie 2001, a cărei activitate a durat 15 luni și va avea inclusiv sprijinul unei părți a aleșilor republicani. Potrivit ziarului mai sus citat, ideea creării unei comisii de genul celei menționate este sprijinită chiar de parlamentari republicani care au votat pentru achitarea lui Donald Trump, cum este cazul cunoscutului senator Lindsey Graham. După dezbaterile ce au dus la achitarea fostului președinte american, subliniază „The Washington Post” citând surse apropiate membrilor Congresului american, multe întrebări au rămas fără răspuns și există speranța că viitoarea comisie va putea face lumină în tot ceea ce s-a întâmplat legat de evenimentele din 6 ianuarie, și nu numai.

Donald Trump nu se dă bătut

În Partidul Republican a început războiul. Într-un lung și incendiar comunicat, Donald Trump îl atacă dur pe liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, care nu o dată l-a acuzat pe fostul președinte că a incitat atacul contra Capitoliului. Merge până la a-l califica drept escroc și îl avertizează că el și adepții săi vor vota împotriva lui Connell la alegerile primare de la mijlocul mandatului .”Dacă senatorii republicani rămân cu el, le spun că nu vor câştiga niciodată. Partidul Republican nu va fi niciodată respectat cu lideri politici ca Mitch McConnell”, a insistat în comunicatul său veninos Donald Trump. Acesta îi imputa lui Connell și pierderea majorității republicane în Senat. Spre suprinderea nu doar a republicanilor, Trump amenință că „atunci când va fi „necesar”, el va susține la alegerile primare candidații care se vor alătura politicii sale „America the first”.

„A început războiul!” între republicani, se aude în cercurile politice din America, aţâţat de Trump. Răspunzând comunicatului războinic al lui Trump, Mitch McConnell a publicat în „The Wall Street Journal” un articol în care repetă opinia sa că Donald Trump este răspunzător pentru asaltul împotriva Capitoliului. Corespondentul RFI la Washington, citând surse informate locale și analiști politici americani, modul în care Donald Trump a ieșit din nou „în atac” cu comunicatul veninos de la începutul săptămânii, după ce a fost salvat de la destituire de către majoritatea republicanilor din Senat, îi va costa scump pe republicani, confruntați cu un scrutin de la mijlocul mandatului (2022) mai mult decât complicat. Ei repun în joc 24 locuri din Senat față de doar 10 la democrați.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

  1. Daca vrei sa ingropi o fapta, atunci formeaza o comisie, daca vrei sa afli adevarul, atunci trimite acolo un om (Napoleon Bonaparte)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW