Se spune să agricultura este un sector profitabil pentru afaceri, însă fermierilor le este aproape imposibil să se descurce fără o bună susținere financiară. Subvențiile și alte scheme de sprijin care vin din partea Statului și a Uniunii Europene nu sunt nici pe departe suficiente pentru a susține activitatea fermierilor, așa că aceștia sunt nevoiți să apeleze și la alte forme de finanțare.
Creditul agricol este un instrument pe care multe unități bancare și IFN-uri (Instituții Financiare Nebancare) îl pun la dispoziția fermierilor, iar aceștia beneficiază astfel de condiții speciale pentru obținerea finanțărilor de care au nevoie.
Oferta este una foarte variată, însă cei mai mulți fermieri apelează la creditul oferit de Mikro Kapital, pe care îl consideră cel mai avantajos de pe piață la acest moment. Am analizat și noi această ofertă, iar dacă ești interesat să obții un credit avantajos pentru fermieri, îți oferim mai jos toate detaliile.
Ce sume poți împrumuta
Plafonul minim pentru un credit agricol de la Mikro Kapital este de 2.000 de lei, iar în funcție de nevoi, suma împrumutată fermierilor poate ajunge la 700.000 de lei. Creditele pentru sume între 2.000 și 45.000 de lei pot fi contractate pentru o perioadă de 48 de luni, situație în care este nevoie doar de garanție personală. Aceste credite se obțin și cel mai rapid, solicitanții primind răspuns în cel mult două zile.
Mai există o categorie de credite cuprinse între 45.001 și 135.000 de lei, care se acordă pentru o perioadă de 60 de luni, iar alături de garanția personală se va depune ca garanție și un bun imobil.
În cazul în care ai nevoie de o sumă mai mare, cuprinsă între 135.001 și 700.000 de lei, poți contracta un credit pe 60 de luni, care necesită garanție personală și garanție constituită dintr-un bun imobil.
Documente și condiții de eligibilitate
Pentru a putea accesa un astfel de credit, trebuie să fi înregistrat la Registrul Comerțului ca persoană fizică autorizată, întreprindere individuală sau familială, societate cu răspundere limitată sau societate pe acțiuni. Indiferent de forma de organizare, trebuie să ai înregistrate cel puțin trei luni de activitate economică. Acestea sunt singurele condiții care trebuie îndeplinite, iar ca acte necesare ai nevoie de cartea ta de identitate și cea a girantului, alături de documentele care confirmă desfășurarea activității economice.
Procedura de obținere și returnare a creditului
Primul pas în obținerea creditului este depunerea unei cereri, procedură pe care o poți îndeplini direct de acasă sau de la birou. Cererea poate fi completată online sau, dacă preferi varianta clasică, te poți deplasa la sediul oricărei agenții Mikro Kapital pentru a sta de vorbă cu un reprezentant și a primi îndrumările necesare. Cererii i se atașează și copii după documentele necesare, apoi solicitarea ta va fi analizată, urmând să fii anunțat în privința deciziei. Cum spuneam mai devreme, în cazul creditelor până în 45.000 de lei, răspunsul va veni în maxim două zile. În cazul în care solicitarea a fost aprobată, suma creditată va fi virată direct în contul tău.
În ceea ce privește plata ratelor, aceasta se poate face atât online, prin internet banking, cât și în numerar, prin virament bancar.
Poți să apelezi la un credit agricol pentru a acoperi niște cheltuieli urgente, cum ar fi achiziția de semințe, îngrășăminte sau produse fitosanitare, plata unor taxe sau a muncitorilor, sau refinanțarea unor credite contractate de la alte instituii.
De asemenea, creditele în sumă mai mare pot fi folosite pentru diferite investiții precum achiziția de utilaje sau terenuri agricole, construcția de sere, solarii, silozuri, grajduri sau alte spații, achiziția de animale sau de sisteme de irigații. Mai mult de atât, pentru investițiile importante poți beneficia și de consultanță din partea experților Mikro Kapital.