Îngrășămintele sunt substanțe folosite pentru a asigura cantitatea optimă de elemente nutritive din sol, necesară hrănirii plantelor de cultură pe parcursul perioadei de vegetație. În solurile fertile, aceste elemente există în mod natural, însă rezerva se reduce de la un sezon la altul, pe măsură ce plantele consumă resursele nutritive.
Apare astfel nevoia suplimentării substanțelor nutritive din sol, iar acest lucru se face cu ajutorul îngrășămintelor, prin lucrări de fertilizare. Acestea se administrează ținând cont de caracteristicile solului și de nevoile nutritive ale plantelor de cultură, astfel că există mai multe tipuri de îngrășăminte, ce reprezintă cea mai bună soluție în diferite situații.
În acest articol poți afla care sunt aceste tipuri de îngrășăminte și în ce condiții este recomandată folosirea lor.
Îngrășăminte primare
Această categorie este de maximă importanță, întrucât conține substanțele indispensabile dezvoltării plantelor, numite macroelemente. Este vorba de azot, fosfor și potasiu, a căror administrare este absolut necesară în fiecare sezon agricol.
Azotul are un rol important în creșterea plantelor, fosforul întărește rădăcinile și tulpinile, conferind mai multă rezistență, în timp ce potasiul are un rol crucial în procesul de fotosinteză, întărind totodată sistemul imunitar.
Având în vedere toate acestea, poți obține recolte bogate cu îngrășăminte de calitate, dintre care nu trebuie să lipsească cele care conțin cei trei fertilizatori principali de care am amintit.
Îngrășăminte complexe
Îngrășămintele din această gamă înglobează într-un singur produs toate cele trei macroelemente, în concentrații diferite. De aceea, pot fi găsite și sub denumirea de NPK, cele trei litere fiind simbolurile chimice ale azotului, fosforului și potasiului.
Folosirea îngrășămintelor complexe este o soluție mult mai practică și mai eficientă decât administrarea a trei tipuri de îngrășăminte primare, conținând fiecare un singur macroelement.
Se reduc astfel costurile cu achiziția îngrășămintelor și lucrările de fertilizare, putând fi controlate mai bine și cantitățile de macroelemente necesare culturilor.
Îngrășăminte secundare
Deși sunt numite „secundare”, îngrășămintele din această gamă nu sunt mai puțin importante, întrucât conțin alte substanțe necesare în nutriția plantelor. Ne referim în special la sulf și magneziu, fiecare având un rol bine definit în derularea proceselor metabolice ale plantelor.
Astfel, sulful controlează sinteza proteinelor, iar în lipsa unei cantități suficiente, plante nu mai poate valorifica în mod eficient nici rezervele de azot, deși acesta sunt la nivel optim.
La rândul său, magneziul este un element important din compoziția moleculei de clorofilă, având un rol esențial în procesul de fotosinteză. Totodată acesta favorizează sinteza fosforului în sistemul vegetal al plantei.
Îngrășăminte cu microelemente
Din categoria microelementelor fac parte zincul, borul, molibdenul, cobaltul, cuprul și manganul. Sunt substanțe minerale care se găsesc în cantități reduse în sol, dar care reprezintă alte elemente necesare în nutriția plantelor.
De aceea, administrarea îngrășămintelor cu microelemente este la fel de importantă ca și celelalte tipuri de fertilizare prezentate până acum.
Îngrășăminte foliare
Spre deosebire de îngrășămintele obișnuite, care se administrează în sol, iar substanțele pe care le conțin sunt absorbite prin intermediul rădăcinilor, îngrășămintele foliare se aplică pe suprafața plantelor, pentru că absorbția are loc la nivelul frunzelor.
Aceste îngrășăminte trebuie privite ca un supliment de substanțe nutritive și nicidecum ca o soluție alternativă pentru îngrășămintele radiculare. Au un conținut bogat de microelemente și ajung mult mai ușor in sistemul vegetal, putând fi administrate împreună cu alte tratamente pentru protecția plantelor.
Îngrășămintele foliare ajută plantele să își revină mai ușor după o perioadă de stres vegetal, previn apariția carențelor nutriționale și conferă plantelor mai multă rezistență în perioadele de secetă, sau cu temperaturi extreme.
Ar fi greșit să consideri că unul dintre tipurile de îngrășăminte prezentate este mai bun decât celelalte, pentru că fiecare își aduce contribuția într-o anumită măsură la dezvoltarea culturilor și obținerea unei recolte bogate. Important este să folosești toate aceste îngrășăminte la momentul oportun și în cantitățile potrivite, pentru a profita la maxim de beneficiile lor.