Care sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere

În întreaga lume au loc numeroase accidente rutiere care se soldează cu avarii pentru mașini și cu vătămări corporale în rândul oamenilor. În urma efectuării mai multor studii de către poliție, s-a constatat care sunt cele mai frecvente cauze care duc la aceste situații. Cunoașterea lor este importantă pentru a ști cum să eviți accidentele.

Astfel, cele mai întâlnite cauze care duc la producerea de accidente rutiere sunt următoarele:

Viteză neadaptată la condițiile de drum

Viteza neregulamentară poate duce la situația în care mașina se poate lovi de un pom sau de un parapet ori de alți participant la trafic. În același timp, și circulația inadecvată în condiții de vreme nefavorabilă poate să ducă la accidente minore sau majore.

Neacordarea priorității pietonilor sau vehiculelor

O cauză destul de întâlnită în provocarea de accidente rutiere se referă la acordarea de prioritate. Astfel, șoferii nu acordă prioritate celorlalte mașini și nici pietonilor, iar cei din urmă pot cere ulterior despăgubiri pentru accidente vătămări corporale la poliție.

Agresivitatea în trafic

Manifestările agresive în trafic, precum claxobare, flashuri sau injurii pot conduce la probabilitatea mai mare ca șoferii implicați să fie victime în urma unor accidente rutiere. De aceea se recomandă ca toți participanții la trafic să adopte un comportament adecvat, care să nu le influențeze modul de condus.

Conducerea sub influența alcoolului

Un factor extrem de important care, din păcate, conduce la tot mai multe accidente anual este consumul de băuturi alcoolice. Șoferii care se urcă la volan sub influența băuturilor alcoolice sunt predispuși la accidente care se pot solda cu victime.

Avarii ale vehiculului

Orice șofer trebuie să își verifice mașina constant în service-uri auto. Acesta are obligația să o întrețină în stare bună de funcționare pe șosele. Astfel, dacă există avarii care nu sunt remediate la timp, pot apărea accidente.

Manevrele neregulamentare

Schimbarea bruscă a drumului de mers, care poate fi făcută fără semnalizarea în prealabil, poate să conducă la accidente. Astfel, șoferii participanți la trafic pot să nu mai aibă cum să ocolească mașînă care face o manevră neregulamentară.

Abateri ale bicicliștilor

În general, bicicliștii circulă pe șosea pe lângă mașini, iar aceștia trebuie să știe regulile de circulație și să semnalizeze corespunzător orice intenție de a depăși sau de a schimba drumul sau direcția de mers. Dacă acest lucru nu se întâmplă și se află șoferi în trafic, atunci se pot produce accidente.

Indisciplina pietonilor

Pietonii care traversează prin locuri neregulamentare sau care nu respectă culoarea roșie a semaforului sunt un pericol pentru toți șoferii. Din această cauză pot avea loc accidente din cauza nerespectării regulilor de circulație și pot apărea accidente cu vătămări grave.

Abateri ale altor participanți la trafic

Un accident rutier poate avea loc și din cauza celorlalți participanți la trafic, oricât de corect și prudent ar conduce un anumit șofer. Aceste accidente pot fi greu de evitat pentru că sunt destul de imprevizibile.

Probleme legate de drum

O cauză care poate duce la producerea unui accident poate fi și infrastuctura deficitară. Un drum care necesită reparație poate produce probleme la roți iar un drum care este în lucru și nesemnalizat corespunzător poate să producă daune de orice fel.

Sursă: https://clujlaw.ro/despăgubiri-în-urma-accidentelor-rutiere/

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW