Demența este caracterizată de un set de simptome specifice, cum ar fi dificultatea de gândire, schimbări bruște de comportament și pierderea memoriei. Afecțiunea apare pe fondul unor boli care au cauzat distrugeri la nivelul creierului, cea mai comună fiind boala Alzheimer. Aceste tulburări afectează activitățile de zi cu zi ale pacientului. Iată care sunt factorii care duc la demență.
Cum se manifestă demența?
Demența se manifestă diferit în funcție de fiecare persoană și de zonele din creier care au fost afectate. Simptomele se manifestă diferit și în funcție de modul în care persoanele din jur reacționează față de bolnav. De asemenea, manifestările bolii sunt progresive, ceea ce înseamnă că se vor înrăutăți odată cu trecerea timpului. Viteza progresiei diferă de la o persoană la alta.
Principalele simptome ale demenței sunt:
- Pierderea memoriei pe termen scurt – bolnavul poate uita evenimente recente.
- Conversația poate deveni dificilă, din cauza dificultății de a găsi cuvintele potrivite.
- Dificultatea de a lua decizii
- Dificultăți de concentrare
- Dificultăți de organizare, de a îndeplini o succesiune de activități (spre exemplu, dificultatea de a găti)
- Dificultăți de orientare – pacientul poate fi confuz în legătură cu locuri familiare, cu data din calendar sau poate pierde noțiunea timpului.
- Schimbări bruște de comportament, aparent fără motiv – pot apărea stări de frustrare, de anxietate, de iritabilitate, supărare, tristețe.
- Halucinații
- Pacientul crede cu tărie lucruri care nu sunt, de fapt, adevărate.
- Adresarea repetată a aceleiași întrebări
- Stări de agitație
- Crize de agresivitate
- În stadii avansate: slăbiciune musculară, probleme cu somnul, cu apetitul, scăderea în greutate.
Din cauza simptomelor specifice, pentru unii membri ai familiei boala poate fi dificil de tolerat. În asemenea situații, care ajung să fie foarte greu de gestionat, o alternativă poate fi un cămin de bătrâni, unde bolnavii sunt monitorizați și îngrijiți constant.
Cauzele demenței
Demența apare din cauza distrugerii celulelor din creier, adică a neuronilor. Neuronii sunt celule interconectate, care transmit informație de la creier către restul țesuturilor și invers. Deoarece celulele nervoase nu mai pot comunica corect, abilitatea de a gândi și comportamentul sunt afectate. Demența diferă în funcție de zona afectată, deoarece fiecare zonă a creierului se ocupă cu alte funcții.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței. Aceasta afectează centrii memoriei, ceea ce cauzează pierderi de memorie și dificultăți de rezolvare a problemelor. În această afecțiune, celulele creierului sunt înconjurate de proteine anormale, iar alte proteine le distrug structura.
Distrugerea celulelor nervoase ca urmare a fluxului redus de sânge oxigenat provoacă demență vasculară. Acest lucru se întâmplă din cauza unui vas îngustat sau blocat la nivelul creierului. Simptomele pot apărea și după un accident vascular cerebral major.
O combinație între boala Alzheimer și demența vasculară provoacă demență mixtă.
Formarea unor structuri anormale numite corpi Lewy duce la apariția demenței cu corpi Lewy. Aceste structuri întrerup conexiunile dintre neuroni și îi distrug.
Distrugerea neuronilor de către proteine anormale în partea din față și în cele laterale ale creierului produce demența frontotemporală.
În cazuri mai rare, demența poate fi cauzată de infecția cu virusul HIV, boala Huntington, boala Parkinson, leziuni cerebrale traumatice, boala Creutzfeldt-Jakob, paralizia supranucleară progresivă.
Factorii de risc pentru demență
Factorii care pot favoriza apariția demenței sunt:
- Vârsta peste 65 de ani (totuși, nu este exclus și ca persoanele mai tinere să dezvolte demență)
- Sindromul Down
- Consumul abuziv de alcool
- Bolile cardiovasculare
- Fumatul
- Carențele de vitamine (D, B12, B6, folați)
- Depresia
- Diabetul zaharat
- Lipsa de exercițiu fizic
- Dieta dezechilibrată.
Așadar, factorii care duc la demență sunt diverși și implică, în general, distrugerea celulelor nervoase ale creierului.