Companiile care sunt înregistrate în scopuri de TVA au nevoie de un sistem prin care să transmită guvernului cât TVA au perceput și cât TVA au plătit. Multe companii folosesc în continuare metoda standard de contabilizare a TVA-ului, care presupune păstrarea unei evidențe detaliate a TVA-ului a tuturor achizițiilor și vânzărilor. În mod ideal, toate companiile înregistrate pentru TVA ar trebui să păstreze evidențe digitale și să își depună declarațiile de TVA folosind programe digitale. Metoda digitală este acum mult mai recomandată deoarece înregistrează cu ușurință și fără erori achizițiile și vânzările cu TVA, iar informațiile înregistrate pot fi apoi utilizate pentru a completa un decont de TVA. După depunerea declarației, companiile vor plăti orice TVA datorat, iar dacă au plătit mai mult TVA decât au perceput, atunci vor putea solicita o rambursare a TVA-ului.
Ce alternative există pentru contabilizarea TVA-ului?
În principal, există trei alternative la metoda standard de contabilizare a TVA-ului, și anume schema contabilă anuală de TVA, schema forfetară și schema de contabilitate de casă. Schema contabilă anuală este la fel ca metoda standard de contabilizare a TVA-ului, singura diferență fiind aceea că nu veți mai completa declarații trimestriale. În schimb, există un termen anual de raportare a TVA-ului și de plată. După completarea declarației de TVA, veți începe să efectuați plăți intermediare trimestriale pentru TVA-ul pe care îl estimați că îl veți datora. Este o metodă care permite companiilor să bugeteze cu mai multă atenție. Deoarece plățile sunt repartizate pe tot parcursul anului, și fluxul de numerar este avantajat. Totuși, există riscul de a plăti în exces sau insuficient, astfel încât poate fi necesar fie să efectuați o plată a soldului final, fie să solicitați o rambursare. Companiile care au o cifră de afaceri anuală mai mare nu pot folosi această schemă contabilă anuală. La rândul său, schema forfetară este o altă modalitate de contabilizare a TVA-ului, care presupune pur și simplu să plătiți un procent din cifra de afaceri totală ca TVA. Suma reală pe care o companie o plătește depinde de tipul de afacere pe care o conduce, deoarece diferite industrii au cote diferite de TVA. Cota de TVA este, așadar, un factor foarte important atunci când calculați ce procent din TVA trebuie să plătiți guvernului. Cu această schemă forfetară, va trebui în continuare să percepeți TVA pe facturi, dar nu va mai trebui să contabilizați detaliile de TVA ale fiecărei achiziții efectuate. Verificați întotdeauna dacă afacerea pe care o desfășurați este eligibilă pentru a utiliza schema forfetară de contabilizare a TVA-ului. De asemenea, pentru o contabilizare mai rapidă și mai eficientă, puteți folosi întotdeauna programe digitale care vă ajută să aflați mai multe informații, precum stare ANAF, dacă firmele cu care lucrați în parteneriat sunt plătitoare de TVA, dacă sunt plătitoare de TVA la încasare și ce tip de TVA au aplicat.
Cum funcționează schema de contabilitate de casă?
În cazul schemei de contabilitate de casă, se va contabiliza TVA-ul la data plății, spre deosebire de data la care se trimite factura. Această strategie este utilă mai ales dacă aveți plătitori lenți, deoarece nu va trebui să plătiți TVA-ul înainte de a fi plătit. Totuși, această schemă nu este recomandată companiilor care cumpără multe articole pe credit, deoarece nu se va putea recupera TVA-ul până la finalizarea plății. La fel ca în cazul metodei standard de contabilizare a TVA-ului, va fi necesar să se completeze declarațiile în fiecare trimestru.