Care sunt secretele ceasurilor elvețiene?

Au o notorietate globală în materie de ceasuri de lux, oferă cel mai înalt standard de calitate, simbolizează eleganța, dau dovadă de o precizie ieșită din comun și sunt o adevărată declarație de clasă și stil.

Ceasurile elvețiene, căci despre ele este vorba, se bucură de o faimă extraordinară în întreaga lume.

Nu există colecționar de accesorii valoroase care să nu dețină și câteva modele de ceasuri care provin din Țara Cantoanelor sau posesor de articole sofisticate care să nu aleagă produse atât de prețioase, remarcabile și ușor de întreținut.

Considerate adevărate capodopere, ceasurile elvețiene au o istorie îndelungată și o valoare recunoscută pretutindeni. Iată pe ce se bazează încrederea în precizia elvețiană și care sunt secretele ascensiunii acestei industrii.

Ce înseamnă „Swiss Made”

În Elveția, foarte mulți producători au ajuns la un grad de măiestrie atât de ridicat încât creează ceasuri elvețiene premium, fapt pentru care doar anumite diferențe foarte subtile le particularizează accesoriile.

Cu toate că “Swiss Made” se traduce ca “Fabricat în Elveția”, acest marcaj are o semnificație mult mai amplă și este văzut ca un brand distinctiv și o dovadă a calității superioare. Fără îndoială, nu există nicio posibilitatea să găsești ceasuri elvețiene ale căror piese să fie produse în țări precum China sau Thailanda.

De altfel, pentru ca un producător de ceasuri să poată grava această sintagmă pe modelele sale trebuie să îndeplinească simultan mai mult condiții, respectiv să asambleze ceasul în Elveția, să folosească un mecanism elvețian pentru produsul său și să efectueze inspecția finală în această țară.

Pe de altă parte, mecanismul unui ceas este și el considerat elvețian dacă a fost asamblat în Țara Cantoanelor, verificat de un producător în Elveția, iar piesele folosite sunt produse local în proporție de 60% din valoarea ceasului, fără să fie luate în calcul costurile de asamblare.

De ce are succes industria elvețiană

Ceasurile elvețiene sunt atât de apreciate din mai multe motive. Unul dintre ele îl reprezintă tradiția, Elveția având o istorie îndelungată în domeniul orologiei. Multe dintre firmele de profil sunt faimoase la nivel mondial pentru ceasurile de lux pe care le produc de câteva sute de ani în regiune.

În plus, cele mai importante invenții în domeniul mecanismelor de înaltă precizie au apărut în această parte a Europei, așa că ceasurile elvețiene și-au construit reputația de-a lungul anilor.

Sunt considerate cele mai bune și datorită materialelor folosite – aur, platină, diamante, oțel de înaltă calitate, cadrane și capace din cristal.

Precizia este un alt criteriu de performanță al ceasurilor elvețiene care oferă o acuratețe extraordinară în măsurarea timpului, iar designul lor este inovativ și greu de egalat de alte ceasornicării din diferite țări.

Calitatea lucrării, materialele utilizate, precizia și designul fac ca ceasurile elvețiene să fie considerate cele mai durabile și longevive din întreaga lume.

Ce mecanisme folosesc ceasurile elvețiene

Ceasurile “Swiss Made” sunt realizate cu două tipuri de mecanisme și anume mecanice și cuarț.

Ceasurile mecanice au apărut prima dată în secolul XV-lea în turnurile bisericilor sau castelelor medievale, iar tehnologia a permis replicarea lor la scară mai mică abia în secolul XVIII-lea, la ceasurile de buzunar.

Titlul pentru crearea primului ceas de mână mecanic încă este disputat între compania Breguet și Patek Philippe.

Mecanismul este unul complex, care include roți dințate, pârghii, șuruburi și arcuri, iar ceasurile sunt de două feluri – ceasuri mecanice cu întoarcere manuală și ceasuri mecanice automate menținute în funcțiune de mișcările regulate ale mâinii.

Modelele cuarț au o tehnologie simplă, dar permit măsurarea precisă a timpului. Cuarțul, un mineral compus din oxigen și siliciu, atunci când este supus unui curent electric vibrează întotdeauna de același număr de ori într-o secundă, adică 32.768.

Circuitul electronic al ceasului se bazează pe aceste vibrații și le folosește ca să emită un impuls electric la fiecare secundă.

Performanța ceasurilor elvețiene este greu de egalat. Rolex, Breitling, Omega, Tissot, TAG Heuer sau Patek Philippe sunt doar câțiva dintre producătorii celebri pentru mărcile de ceasuri de lux reprezentative pentru orologia elvețiană.

Mecanismul este cheia, dar designul, precizia sau materialele combinate cu experiența cumulată a atâtor ceasornicari de prestigiu aduc ceasurile elvețiene pe primele locuri în toate topurile la nivel mondial, iar conceptul new-vintage care le caracterizează conduce la crearea unor piese exclusiviste.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW