Carmen Dan, despre violenţele de la protestul diasporei: ,,Momentul 10 august este un moment pe care noi l-am pregătit”

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, marţi, într-un interviu pentru Digi 24, că documentele privind violenţele de la protestul diasporei din 10 august sunt desecretizate şi puse la dispoziţia Parchetului General şi a celor două comisii. Potrivit acesteia, toate documentele care au fost trimise la Parchet au fost declasificate, ,,mai puţin un document care nu e de la MAI”.

,,Absolut toate documentele sunt desecretizate şi puse la dispoziţia atât a Parchetului General, cât şi a celor două comisii şi asta se întâmplă încă de la sfârşitul lunii ianuarie, când comisia care a analizat desecretizarea a stabilit ca şi măsură ce documente se declasifică. Din toate documentele care au fost transmise la Parchet imediat după momentul 10 august, la solicitarea procurorilor, sunt declasificate, mai puţin un document care nu e de la MAI”, a declarat ministrul de interne, într-un interviu acordat postului Digi 24, citează Agerpres.

De asemenea, Dan a declarat că o parte din vină pentru incidentele din 10 august o au chiar protestarii pentru că au rămas în Piaţa Victoriei, deşi ar fi fost avertizaţi să plece.

Întrebată de către jurnalista Maria Moiş ce le răspunde celor care au fost persoane paşnice şi totuşi au avut de suferit, ministrul Carmen Dan a răspuns că atunci ,,când te afli la activitate de protest și în jurul tău se întâmplă lucruri și vezi că degenerează, cred că reacția firească ce trebuie să o ai este să pleci din această zonă”.

,,Maria Moiș: Ce le răspundeți celor care spun că au fost persoane pașnice și totuși au avut de suferit?

Carmen Dan: Eu spun că în conformitate cu proceduri unanim acceptate și folosite în toate statele cu pretenții democratice, avertizarea este importantă și sunt niște norme ce dispun în sensul acesta: ca semnale luminoase, ca sonore.

Cred că cineva care nu a fost atent la avertizări, poate n-a fost atent la semnalele luminoase”.

La scurt timp după declaraţiile făcute de Carmen Dan, deputatul PNL Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a Camerei Deputaţilor, i-a solicitat ministrului de interne să publice pe site-ul MAI dosarul protestului din 10 august, informează B1.

Dan, contrazisă de PNL

“Stimată doamnă Carmen Dan,

Am citit cu surprindere afirmațiile dvs. conform cărora toate documentele privind represiunea din 10 august sunt desecretizate. Dacă acest lucru este adevărat, de ce nu le-ați prezentat public, așa cum ați promis imediat după agresiunile jandarmilor din vara anului trecut? De ce nu avem până acum o conferință de presă pe acest subiect?

Susțineți că „absolut toate documentele sunt desecretizate şi puse la dispoziţia atât a Parchetului General, cât şi a celor două comisii şi asta se întâmplă încă de la sfârşitul lunii ianuarie” – dar acest lucru este o minciună, documentele fiind puse la dispoziția comisiilor parlamentare într-un regim secretizat. Dacă lucrurile stau altfel, vă solicit, doamnă Dan, să publicați chiar astăzi pe site-ul Ministerului de Interne și prin intermediul unui comunicat de presă raportul nesecret privind represiunea din 10 august. Îi rog și pe jurnaliști ca, în baza dispozițiilor legale privind documentele publice, să vă solicite dosarul 10 august.

Este important ca opinia publică să afle cine sunt cei responsabili pentru abuzurile și violențele Jandarmeriei îndreptate împotriva protestatarilor pașnici. Încetați să tergiversați aflarea adevărului și să îi protejați pe cei responsabili pentru represiunea de pe 10 august 2018”, se arată în apelul lui Ovidiu Raețchi către Carmen Dan.

Amintim că, la sfârşitul lunii februarie, deputatul PNL i-a solicitat lui Carmen Dan un răspuns scris şi oral la următoarele întrebări:

  1. ,,Care este situaţia desecretizării raportului MAI privind represiunea din 10 august?
  2. În ianuarie 2019 aţi afirmat că a început procedura de desecretizare a raportului. Cât mai durează această procedură?
  3. Care este baza legală în care secretizaţi un raport bazat de informaţii publice, în condiţiile în care aţi afirmat că nu aţi primit informaţii sensibile de la structurile specializate?”.
- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW