duminică, 29 martie, 2020
7.5 C
București

Cartelul producătorilor de camioane: Companiile românești păgubite cu 2,4 miliarde de lei

Operatorii de flote de vehicule utilitare din România care au plătit în plus la achiziționarea camioanelor de la societățile organizate într-un cartel în vederea uniformizării prețurilor, ar putea recupera daune de până la 2,4 miliarde de lei (520 de milioane de euro), relatează Financialright Claims GmbH și firma internațională de avocatură Hausfeld.

În data de 19 iulie 2016, Comisia Europeană a aplicat amenzi marilor producători de camioane Daimler, Volvo/Renault, Iveco, MAN și DAF („membrii cartelului”). Acești producători au fost găsiți vinovați de formarea unui cartel între anii 1997 și 2011 pentru a uniformiza prețurile pentru camioanele medii și grele, contrar legislației în vigoare.

În data de 27 septembrie 2017, Comisia Europeană a constatat și implicarea producătorului Scania în acest cartel, aplicându-i o amendă. Financialright Claims și Hausfeld au demarat o inițiativă la nivel european pentru a permite companiilor care au achiziționat sau cumpărat în leasing camioane și au fost afectate de acest cartel să își recupereze daunele fără alte cheltuieli sau riscuri de costuri asociate.

Această inițiativă a fost susținută în România de către Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR). Financialright Claims și Hausfeld au depus deja împotriva cartelului două cereri pentru aproape 150.000 de camioane din toată Europa la sfârșitul lui 2017 și 2018, iar a treia cerere urmează să fie depusă.

Companiile afectate de acest cartel se pot înregistra în această a treia cerere de despăgubire până la sfârșitul lunii iulie 2019.

Numărul estimat de camioane afectate doar în România se ridică la 52.000 de vehicule, a declarat astăzi la București Dr. Alex Petrasincu, partener al firmei de avocatură Hausfeld. „Companiile pot recupera până la 10.000 de euro pentru fiecare camion”, a adăugat Dr. Jan-Eike Andresen (Financialright Claims), cu alte cuvinte 520.000.000 de euro în total pentru transportatorii români de mărfuri.

Companiile afectate se pot înregistra fără alte cheltuieli sau riscuri de costuri asociate pe site-ul www.cartelcamioane.ro

Cartelul producătorilor de camioane

În anii 2016 și 2017, Comisia Europeană le-a aplicat amenzi record de peste 3,8 miliarde de euro celor mai mari producători de camioane (MAN, Daimler-Benz, Volvo/Renault, DAF, IVECO și Scania) ca urmare a implicării acestora în așa-numitul cartel al producătorilor de camioane.

Cartelul a existat pe o perioadă de cel puțin 14 ani, din luna ianuarie 1997 până în ianuarie 2011. Se afirmă că producătorii de camioane ar fi convenit asupra prețurilor și a momentului de introducere și de transmitere a costurilor suplimentare pentru respectarea standardelor privind emisiile de gaze Euro 3 – Euro 6.

Cele mai mari procese din Europa împotriva cartelului

Instanțele germane sunt considerate a fi lider în Europa în procesele privind despăgubirile solicitate cartelurilor. În Germania procesele se derulează pe o perioadă relativ scurtă. Instanțele germane nu au doar o experiență vastă în cazurile antitrust, ci sunt și responsabile pentru persoanele prejudiciate în toate statele UE.

De aceea financialright a introdus în instanțele din Germania cereri pentru clienți din toate statele UE. Prejudiciile calculate de financialright sunt de aproximativ 10.000 de euro pentru fiecare camion.

Sunt înregistrate procese cu peste 10.000 de camioane din Polonia. În total financialright reprezintă aproximativ 7.000 de societăți cu aproape 150.000 de camioane din peste 15 state UE. Financialright solicită în instanță peste 1 miliard de euro pentru aceste societăți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Antonio Guterres: “Este nevoie de 3.000 miliarde de dolari” pentru ca Sudul planetei să combată coronavirusul

În condițiile în care pandemia de coronavirus continuă să câștige teren și peste 25.000 persoane au murit deja la...

Coronavirus: Noi vești îngrijorătoare de pretutindeni în lume

Sâmbătă, peste 300.000 de contaminați cu coronavirus erau diagnosticați în Europa. Jumătate din ei sunt în Italia (86.498) și...

Londra, în fața unui adevărat “tsunami” de morți și contaminați cu coronavirus

Regatul Unit a depășit încă de joia trecută cifra de 100 morți în decursul unei zile. Are loc o...

Premierul Boris Johnson și ministrul britanic al Sănătății, testați pozitiv cu Covid-19

Într-un video difuzat vineri pe rețelele de socializare, primul ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, a anunțat că a...

TRENDING