16 C
București
miercuri, 5 mai

Casa Albă vrea să-și „recalibreze” relațiile cu Arabia Saudită

Casa Albă și-a confirmat intenția de a regândi relațiile Statelor Unite cu Arabia Saudită. În timp ce Donald Trump a fost acuzat că a închis ochii la modul în care Riyadul încalcă drepturile omului, Joe Biden anunță că va publica un raport „exploziv” al CIA privind asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi. Documentul respectiv confirmă rolul direct al prințului moștenitor Mohammed ben Salman în executarea ziaristului saudit.

Joe Biden nu va rămâne tăcut, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, atunci când vor apărea probleme legate de violarea drepturilor omului de către Arabia Saudită…Va reacționa sus și tare”, contrar atitudinii predecesorului său.

Se schimbă tot

Sub administrația Joe Biden, se schimbă totul. La o lună de la instalarea sa la putere, Biden dorește redefinirea relației cu Riyadul. Primul act al „recalibrajului” relațiilor respective va fi declasificarea raportului CIA care demonstrează că Mohammed ben Salman a ordonat asasinarea jurnalistului saudit, rezident american, care critică modul său de exercitare a puterii în coloanele ziarului „The Washington Post”.

Înainte de publicarea raportului amintit, precizează Joe Biden, el va discuta cu regele Salman, dar nu cu fiul său, MBS, chiar dacă acesta este conducătorul de facto al regatului și fost interlocutor preferat al lui Donald Trump. Jake Sullivan, consilierul Casei Albe pentru problemele securității naționale, a anunțat deja că Washingtonul va acționa în așa fel încât responsabilii pentru asasinarea lui Jamal Khashoggi să dea socoteală.


foto: By Public Domain Textures – [1], CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=89502368

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW