2.1 C
București
joi, 28 ianuarie

Câștigul mediu net în luna aprilie a fost de 3,115 lei

În luna aprilie 2019, câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 5105 lei, cu 1,1% mai mare decât în luna martie 2019.

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 3115 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 40 lei (+1,3%).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7192 lei), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1785 lei).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,8%.

Câştigul salarial în raport cu evoluţia preţurilor de consum

Indicele câştigului salarial real1 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 110,3 %. Indicele câştigului salarial real a fost de 100,7% pentru luna aprilie 2019 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 215,4%, cu 1,4 puncte procentuale mai mare faţă de cel înregistrat în luna martie 2019.

Aprilie 2019 comparativ cu Martie 2019

În luna aprilie 2019, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna precedentă ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, câştigurile salariale medii nete din luna aprilie au fost mai mari comparativ cu luna precedentă ca urmare a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 18,9% producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, respectiv cu 17,6% în extracţia minereurilor metalifere;
  • între 10,0% şi 16,5% în activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale);
  • între 5,5% şi 10,0% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, tranzacţii imobiliare, transporturi pe apă, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice. Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna martie 2019 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (premii anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri. De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mici în unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 37,8% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 13,2% în fabricarea băuturilor;
  • între 2,5% şi 7,0% în activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi de editare, activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea produselor textile.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială (+0,9%), respectiv în administraţie publică (+0,7%). În învăţământ, câştigul salarial mediu net a fost în uşoară scădere (-1,7%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. Sunt multe locuri de muncă în orașele mari și București. Firmele, patronii trebuie să crească salariile ca să nu plece angajații la alte firme care oferă salarii mari, bonusuri, un mediu de lucru decent. Firmele să își oprească mai puțin din profit, sa de-a mai mult angajaților. Salariile vor continua să crească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW