Meseria de frizer poate deveni, în scurt timp, una extrem de bănoasă. Dar, ca să poți să o practici, va trebui să faci și o serie de investiții la început. Pe lângă investiția într-un curs de formare, va trebui să îți cumperi și o serie de ustensile și produse. În continuare, îți vom prezenta care sunt acestea și cât costă.
Inițierea în cariera de frizer
Pentru început trebuie menționat faptul că meserie de frizer se poate practica doar dacă deții un certificat de competență în domeniu, recunoscut de Ministerul Muncii. Acest certificat se poate obține numai în urma unui curs de frizerie, susținut la un centru de formare profesională. Găsești cursuri de frizerie la prețuri ce pot varia între 1.400 lei și 3.000 lei, în funcție de perioada de școlarizare. Această taxă cuprinde pregătirea teoretică și practică plus ustensilele și consumabilele utilizate pe parcursul școlarizării.
Taxa se poate achita fie în rate egale direct la centrul de formare profesională fie prin intermediul unui card de cumpărături cu rate fixe fără dobândă.
Ustensilele necesare
Chiar dacă la cursul de frizerie vei beneficia de toate ustensilele necesare bunei desfășurări a meseriei, este bine să îți achiziționezi, încă din timp, propriile ustensile. Astfel pe durata școlarizării vei putea învăța de la trainer cum să utilizezi cât mai eficient propriul instrumentar.
Printre ustensilele necesare se numără foarfeca de tuns. O foarfecă profesională care să te ajute pe întreaga perioadă de învățare, dar și multă vreme după absolvirea cursului variază între 400 lei – 1.200 lei. Prețul este influențat de materialul din care este realizat tăișul, dar și lungimea foarfecii. Foarfeca se poate achiziționa din magazinele de profil.
Opțional, deși nu este recomandată de foarte mulți traineri utilizarea ei, se poate achiziționa și foarfecă de filat. Această foarfecă costă între 50-500 lei.
O alta ustensilă necesară în procesul de scurtare a părului este pieptenul. Însă când vine vorba de frizerie există seturi complete de piepteni care sunt utilizați în diferite etape ale tunsori. Prețul unui piepten decent variază între 15-40 lei. În total există minim 3 piepteni esențiali. Astfel investiția ar fi cuprinsă între 45 și 120 lei.
Pentru partea de bărbierit este util un brici a cărui preț poate varia de la 15 lei (fără lamele consumabile incluse) până la 150 lei când vine vorba de brici electric cu ultrasunete.
Acestea ar fi ustensilele necesare pe parcursul școlii, dacă îți dorești să înveți direct pe echipamentul propriu.
Dacă îți dorești ca la finalul cursului, după obținerea certificatului, să începi o carieră independentă de saloanele de înfrumusețare vei avea nevoie și de alte produse.
Separat de cele menționate mai sus, vei avea nevoie și de o mașină de tuns profesională cu mai multe trepte de tundere, a cărei preț este cuprins între 300 și 1.000 lei. Totodată, va trebui să îți achiziționezi și o mașină de contur care costă între 100 și 900 lei. Nu trebuie să îți lipsească nici o perie pentru barbă, utilă în realizarea tunsorilor bărbii și aranjării ei, prețul acesteia fiind de aproximativ 30 lei.
În materie de produse din categoria consumabile, din trusă nu trebuie să lipsească pelerina de tuns( care variază între 30-70 lei), gulerul protector pentru tuns (200 lei), pulverizatorul de apă (aproximativ 40 lei), clipsurile de păr organizat (aproximativ 20 lei per set) sau pămătuful utilizat la curățarea părului tuns (40 lei).
La toate acestea se adaugă și câteva produse de styling care să fie utilizate la finalul tunsori, a căror preț poate varia între 100-200 lei.
Chiar dacă pare o investiție considerabilă, trebuie ținut cont de faptul că toate aceste produse și ustensile se pot achiziționa în timp. Iar în momentul în care vei putea practica meseria, costurile investite se vor amortiza în câteva luni. De asemenea, majoritatea produselor din trusa esențială te vor însoți pe lungă durată, în cariera ta profesională.
Dacă ești de părere că nu poți face o investiție mare încă de la început, te poți îndrepta către un salon de înfrumusețare, unde te poți angaja și vei beneficia în mod gratuit de multe dintre aceste ustensile și produse, ele fiind puse la dispoziție de angajator.
De reținut faptul că foarfeca, briciul și pieptenul sunt singurele ustensile pe care trebuie să le deții în mod obligatoriu în ambele cazuri.