Gazeta de Sud arată că persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot să se recalifice şi să înveţe o meserie în timp scurt. Prin intermediul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj se pot face cursuri de recalificare profesională pentru şomeri. De cursuri beneficiază gratuit atât şomerii indemnizaţi, cât şi cei neindemnizaţi.
„Cursurile le asigură şomerilor dezvoltarea şi creşterea competenţelor profesionale, în vedeea reintegrării mai facile pe piaţa muncii. În prezent, se pot face înscrieri la cursuri de lucrători comerciali, contabil, recepţioner hotel, machior, inspector de securitate şi sănătate în muncă, inspector resurse umane, manager proiect – pentru persoanele cu studii superioare, îngrijitor copii. Mai sunt cursurile de comunicare în limba engleză şi germană, dar şi alte cursuri”, a precizat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj, Alina Ghercioiu, la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud.
Ea a precizat că astfel de cursuri se organizează în funcţie de cerinţele de moment ale pieţei muncii. Însă se ţine cont şi de solicitările persoanelor care parcurg respectivele cursuri. Anul trecut, s-au organizat 72 de programe de formare profesională la care au participat peste 900 de cursanţi.
„S-au organizat cursuri pentru meserii care au avut solicitare pe piaţa muncii. Mă refer la cursul de electrician, la cursul de lucrător comercial. Este vorba despre locuri de muncă ce se găsesc frecvent în oferta Agenţiei“, a precizat Alina Ghercioiu, la Radio Sud.
O treime dintre cursanţi s-a angajat
Durata unor astfel de cursuri gratuite pentru şomeri durează de la o lună (cum ar fi cursul de manager de proiect), până la nouă luni (cum este cel de cosmetician).
Unii dintre cursanţi merg la cursuri doar pentru a obţine o diplomă. Unii dintre ei au nevoie de acea diplomă pentru a se angaja în străinătate. Alţii au nevoie de diplomă pentru a se angaja în ţară. În timp ce alţii vor să înveţe o meserie. Cert este că mulţi au nevoie de diplomă. „Mulţi intenţionează să obţină o diplomă pentru a-şi găsi mai repede un loc de muncă“, a precizat purtătoarea de cuvânt a AJOFM Dolj.
Dintre cele circa 920 de persoane care au făcut anul trecut cursuri de calificare organizate prin AJOFM Dolj s-au angajat 300 de persoane, până acum. Informaţia a fost prezentată de Alina Ghercioiu, la emisiunea Economia Sudului, de la Radio Sud. Ea a precizat că persoanele care au terminat cursurile spre finalul anului 2019 se află încă în monitorizare până la finalul anului 2020. Şi acei absolvenţi de cursuri de recalificare se pot angaja oricând.
Instituţia monitorizează doar numărul angajărilor care se fac în ţară. Nu se ştie câţi dintre cele 920 de persoane care au parcurs cursurile de recalificare s-au angajat în străinătate.
Rata şomajului a scăzut. Firmele tot caută să angajeze
Nevoia de forţă de muncă în Dolj se menţine la cote ridicate. La începutul lunii februarie, mai mulţi angajatori din Dolj anunţaseră la AJOFM Dolj peste 650 de posturi vacante, la acea dată. Cu toate că şomajul în Dolj este mare, firmele găsesc cu greu personal disponibil să muncească.
Rata şomajului în Dolj, la finele lunii decembrie 2019, era de 6,74%, corespunzătoare unui număr total de şomeri, de aproximativ 17.900 de persoane. Rata şomajului pe final de an este mai mică decât cea înregistrată în Dolj la începutul anului 2019, când era 7,1%. În Craiova, numărul de şomeri raportat la populaţia activă este doar de 0,67%.
Rata şomajului a scăzut din două motive. Firmele au făcut angajări, iar alte persoane au plecat la muncă în străinătate.
Platformele marketplace pentru servicii precum http://www.servicii24.ro pot fi o soluție?