marți, 31 martie, 2020
4 C
București

CEO are nevoie de un împrumut de 251 de milioane de euro

Complexul Energetic Oltenia (CEO) are nevoie de un împrumut uriaș pentru a putea achita certificatele de CO2, scrie Gazeta de Sud.

Este vorba de taxa de poluare aferentă producției de energie electrică din anul 2019. Complexul Energetic Oltenia are nevoie în total de 1,6 miliarde de lei pentru a achita certificatele de CO2 pentru anul trecut. Din total, la nivelul companiei a fost disponibilă suma de 400 de milioane de lei.

Diferența nu mai poate fi împrumutată din bănci, pentru că acest lucru s-a întâmplat deja anul trecut și colosul energetic nu mai are acces la un astfel de împrumut. Prin urmare, s-a ajuns la soluția unui ajutor financiar de salvare. Acesta a fost aprobat, recent, printr-o ordonanță de urgență, care a și fost publicată în Monitorul Oficial.

Este nevoie de acordul Comisiei Europene

Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, va acorda Complexului Energetic Oltenia un împrumut în valoare de 215 milioane de euro, sub forma unui ajutor de salvare. În lipsa acestui împrumut, CEO va trebui să își închidă porțile. Banii vor fi împrumutați de la Trezoreria Statului.

Problema este că producătorul de energie electrică din Oltenia și cu sediul la Târgu Jiu va fi obligat să ramburseze banii în maximum şase luni. Ori acest lucru este imposibil, dată fiind lipsa de lichidități de la nivelul colosului energetic. Conducerea Companiei și Ministerul Economiei au luat însă în calcul și varianta aceasta și au anunțat deja că, în cazul în care împrumutul nu va fi plătit, acesta se va transforma într-un ajutor de restructurare. Acesta se bazează pe un plan de restructurare care prevede închiderea a patru cariere miniere în următorii cinci ani și reducerea numărului de salariați.

Deocamdată, acordarea ajutorului de salvare este condiționată de un aviz de la Comisia Europeană. De menționat că certificatele de CO2 trebuie achitate până la finalul lunii aprilie. În caz contrar, CEO va fi amendată pentru fiecare zi de întârziere de către Comisia Europeană. Complexul Energetic Oltenia produce energie electrică pe bază de cărbune și este considerat unul dintre marii poluatori din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Grant cultural european câștigat de Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române

Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române este câștigătorul unuia dintre cele 185...

Vei fi o victimă sau un supraviețuitor? Lectura poate face diferența

Otilia Caraza, Act şi Politon „Cartea aceasta mi-a schimbat viața!” De câte ori nu ai...

Prețul petrolului se prăbușește. Coronavirusul diminuează dramatic cererea pe piețele lumii

Arabia Saudită a anunțat la începutul acestei săptămâni că intenționează să-și mărească exportul de petrol până la nivelul a 10,6...

Cum pot aplica companiile pentru amânarea ratelor

Între reacțiile pe care Guvernul României le-a avut pentru diminuarea efectelor determinate de pandemia COVID-19 asupra mediului...

TRENDING