Mediul înconjurător afectează modul de viață al fiecăruia dintre noi, putând avea un impact major asupra sănătății noastre și asupra întregii societăți.
Din păcate, ultimele decenii au însemnat o degradare constantă a mediului înconjurător, prin acțiuni bazate exclusiv pe nevoia de consum a oamenilor:
- Poluarea din ce în ce mai accentuată a aerului și a apelor;
- Dispariția unor specii din cauza vânatului sau din cauza distrugerii mediului în care acestea trăiau;
- Împuținarea zonelor verzi;
Întreaga planetă ar trebui să fie preocupată de protectia mediului, fiind extrem de necesare legi din ce în ce mai stricte și planuri gândite pe termen lung. Nu trebuie să te bazezi exclusiv pe deciziile luate de guverne, însă. Dacă vrei să protejezi mediul înconjurător este foarte important să faci anumite schimbări în viața personală.
Iată câteva schimbări pe care le poți face în viață personală pentru un mediul înconjurător mai prietenos
1. Folosește pungi reutilizabile atunci când mergi la cumpărături. Foarte mulți oameni aleg să cumpere o pungă de plastic ori de câte ori merg la cumpărături. Acest obicei reprezintă o cheltuială nejustificată și mai multe deșeuri de plastic. Dacă alegi să ai mereu la îndemână o pungă din pânză, vei putea economisi și vei proteja mediul;
2. Încearcă să găsești soluții alternative de transport. Este confortabil să mergi cu mașina la locul de muncă, însă nu este întotdeauna cea mai rapidă soluție sau cea mai prietenoasă cu mediul înconjurător. Dacă ai posibilitatea, încearcă să folosești metroul, tramvaiul, autobuzele, bicicletele electrice, trotinetele electrice sau chiar bicicletele și trotinetele clasice. Mersul pe jos este și el o soluție foarte bună, fiind o opțiune excelentă pentru sănătate;
3. Reciclează. Învață să îți sortezi deșeurile, în așa fel încât să poată fi reciclate. Dacă firma care se ocupă de deșeuri nu îți oferă posibilitatea colectării separate, poți să găsești firme care preiau PET-urile, sticla, conservele, cartonul sau hârtia și chiar te plătesc pentru ele;
4. Încearcă să consumi cât mai puțină energie. Folosim extrem de multă energie pentru a ne încălzi, pentru a ne alimenta dispozitivele sau pentru a avea lumină pe timp de noapte. Poți să te bucuri de tot confortul de care ai nevoie, consumând mai puțin. Alege electronice și electrocasnice cu un consum mai mic de energie, optează pentru becuri economice și încearcă să cauți alternative prin care poți să produci curent, cum ar fi panourile solare.
5. Cumpără exact atâta mâncare cât ai nevoie. Foarte mulți oameni irosesc mâncarea. Problema nu este dată neapărat de mâncarea pierdută, ci impactul pe care îl are producția ei asupra mediului înconjurător. Putem trăi fară probleme cu mai puțină mâncare și putem economisi extrem de mulți bani, alegând să fim mult mai organizați atunci când facem cumpărături. Doar în România, fiecare român aruncă cel puțin 129 de kg de mâncare în fiecare an, ceea ce înseamnă o uriașă risipă.
Micile acțiuni pe care le facem la nivel personal pot avea un impact asupra întregului ecosistem. Tocmai de aceea, este bine să începi să te informezi și să înveți cum să poluezi mai puțin.