Ucraina: Moscova dorește răspunsuri «concrete» și «în termen scurt» la cererile adresate Occidentului

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a anunțat marți Ministerul rus de Externe, a purtat o convorbire prin telefon cu secretarul de stat american Antony Blinken în care a solicitat din nou «comentarii concrete» la două proiecte de tratat supuse discuției de către Moscova. Mai mult, Serghei Lavov a precizat că Rusia așteaptă răspunsuri «articol cu articol» și «în cel mai scurt termen» , în special privind garanțiile cerute de Moscova că NATO nu se va extinde nu doar la Ucraina, dar nici la Georgia. Așa cum se știe, Rusia mai cere americanilor și aliaților lor să renunțe la a desfășura manevre și a amplasa armament în Europa de Est. Cei doi diplomați au evocat «posibilitatea continuării contactelor într-un viitor apropiat», a mai informat Ministerul rus de externe în comunicatul său.

Cresc tensiunile legate de Ucraina

Potrivit cotidianului rus «Kommersant», cei doi miniștri au convenit să se vadă vinerea viitoare la Geneva, dar niciunul dintre ei nu a confirmat imediat această posibilitate. Discuțiile lor intervin într-un context de tensiune accentuată în jurul Ucrainei, Kievul și aliații săi occidentali acuzând Rusia – cu dovezi – că și-a masat trupe importante la frontiera cu Ucraina în vederea unei posibile invazii.

Marți, la o conferință de presă comună cu omologul său german Annalena Baerbock, Serghei Lavrov a subliniat că așteaptă răspunsurile occidentalilor la revendicările Rusiei privind renunțarea la extinderea NATO «înainte de a se relua negocieri referitoare la această criză geopolitică ce riscă să degenereze într-un conflict în Ucraina».

Blinken, în vizită la Kiev și consultări la Berlin cu țări europene

Șeful diplomației americane a pledat, în convorbirea avută cu Serghei Lavrov, în favoarea «unei căi diplomatice» pentru a se pune capăt crizei dintre Rusia și Ucraina.

Marți, Departamentul de Stat a anunțat că Antony Blinken a sosit la Kiev unde, potrivit purtătorului de cuvânt Ned Price, urma să aibă o întâlnire cu președintele Volodimir Zelensky pentru «a întări angajamentul Statelor Unite în sprijinul suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei». Blinken se va deplasa de asemenea la Berlin pentru discuții cu Regatul Unit, Franța și Germania referitoare la dosarul ucrainean, mai anunță comunicatul Departamentului de Stat. Cele patru mari puteri transatlantice vor purta discuții privind «eforturile comune vizând descurajarea unei agresiuni ruse în Ucraina, inclusiv privind disponibilitatea aliaților și partenerilor de a impune consecințe masive și importante costuri economice Rusiei», a precizat purtătorul de cuvânt Ned Price.


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW