Potrivit primelor analize efectuate de autoritățile sanitare sud-africane, această nouă variantă a coronavirusului, denumită „B.1.1.529”, se propagă foarte rapid și a cunoscut un număr important de mutații care ar putea să facă virusul mai rezistent la vaccinuri. Pentru moment, aproape 30 de cazuri au fost oficial detectate în Africa de Sud. Din cauza numărului mare de mutații suferite deja de această variantă, oamenii de știință sunt neliniștiți din cauza unei potențiale rezistenţe la vaccinuri.
Presa internațională a anunțat vineri detectarea unei noi variante a coronavirusului în Africa de Sud, țară africană care oficial este cunoscută drept cea mai lovită de pandemie. Această nouă variantă a cunoscut un număr „extrem de ridicat” de mutații, spun cercetătorii sud-africani – nu mai puțin de 30, în timp ce Delta a cunoscut doar două mutații. Organizația Mondială a Sănătății a decis convocarea, chiar vineri, a unei reuniuni de urgență pentru a discuta despre noua variantă sud-africană. Ca măsură de precauție, numeroase țări confruntate cu un nou val de contaminare, cum este Franța, au luat deja măsuri de control sever al călătorilor proveniţi din Africa de Sud. Deocamdată, la nivel mondial, au fost detectate circa 30 de cazuri. În afara celor 22 de cazuri înregistrate oficial în Africa de Sud, această nouă variantă a fost deja identificată într-un număr limitat de țări. În Botswana vecină cu Africa de Sud au fost identificate patru cazuri, în Hong Kong două cazuri. Aceste două persoane fuseseră în prealabil vaccinate. Un caz a fost identificat și în Israel, fiind vorba de o persoană ce venise din Malawi.
Prime răspunsuri date
Îngrijorate, multe țări au început să ia măsuri de precauție pentru a limita riscurile. Cel mai prompt a acționat Regatul Unit, care a decis încă de joi seară să interzică intrarea pe teritoriul britanic a călătorilor proveniți din Africa de Sud. Începând de vineri la miezul nopții, toate zborurile provenind din Africa de Sud, Namibia, Lesotho, Zimbabwe și Botswana vor fi suspendate. Singapore nu va permite nici el intrarea persoanelor provenind din Africa de Sud și din șase state africane. Israelul a decis să procedeze la fel începând de vineri, în timp ce Comisia Europeană va propune activarea unei proceduri de urgență de blocare a legăturilor aeriene cu regiunea de sud a continentului african, a anunțat Ursula von der Leyen. Pentru moment, în cadrul UE, doar Germania, Austria și Italia au anunțat oficial că își vor închide frontierele pentru persoanele care s-au aflat în Africa de Sud și șase state africane vecine. Fără să meargă atât de departe, India și-a întărit controalele și testele la călătorii proveniți din Africa de Sud, Botswana și Hong Kong, precum și la cei ce au tranzitat aceste două țări. Jiji Press anunță că guvernul japonez a decis vineri închiderea frontierelor pentru vizitatori ai Africii de Sud și cinci țări africane învecinate. Măsuri similare a anunțat și Australia, chiar dacă nu a identificat niciun caz de infectat cu varianta sud-africană a Covid-1 pe teritoriul său.