Joe Biden, la Adunarea Generală a ONU: SUA nu caută un Război Rece cu China

Vladimir Ionescu (b1tv.ro)

În primul său mesaj către Organizația Națiunilor Unite, președintele american Joe Biden a declarat că SUA nu caută „un nou Război Rece”, într-o referire la relația cu China.

„Statele Unite sunt gata să lucreze cu orice națiune care face un pas înainte și caută o rezoluție pașnică la provocări comune, chiar dacă avem neînțelegeri intense în alte zone”, a afirmat președintele SUA la Adunarea Generală a ONU (UNGA) de la New York, transmite AFP preluată de The Straits Times.

Liderul american a insistat că SUA „nu caută un nou Război Rece sau o lume divizată”. Chiar și așa, Joe Biden a subliniat că Washingtonul își va apăra aliații și propriile interese.

„Cu valorile şi forţa noastră, ne vom apăra aliaţii şi prietenii şi ne vom opune tentativelor ţărilor mai puternice de a le domina pe cele mai slabe”, a adăugat președintele SUA.

Secretarul general al ONU, apel la dialog: „Avem nevoie de înțelegere”

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat SUA și China la dialog, avertizând că scena globală este tot mai divizată.

Mă tem că lumea noastră se îndreaptă către două seturi diferite de reguli economice, comerciale, financiare și tehnologice, două abordări divergente în dezvoltarea inteligenței artificiale – și, în ultimă instanță, două strategii militare și geopolitice diferite”, a declarat Antonio Guterres, în deschiderea UNGA.

Asta este o rețetă pentru probleme. Ar fi o situație mult mai puțin predictibilă decât Războiul Rece. Pentru a restabili încrederea și a insufla speranță, avem nevoie de cooperare”, a mai spus secretarul general al ONU. „Avem nevoie de dialog. Avem nevoie de înțelegere”, a continuat el.

Președintele SUA descrisese creșterea Chinei drept provocarea supremă a secolului XXI.

Președintele chinez Xi Jinping se va adresa la rândul său Națiunilor Unite, însă o va face printr-un mesaj video din cauza restricțiilor sanitare.

Antonio Guterres spunea că divergențele dintre cele două mari puteri a îngreunat eforturile pe alte priorități-cheie, inclusiv în ceea ce privește răspunsul la diversele lovituri de stat.

Încă din luna februarie, armatele au preluat controlul atât în Myanmar, cât și în Guinea, iar guvernul pro-occidental din Afganistan a fost răsturnat de talibani.

„Vedem, de asemenea, o explozie de capturări de putere prin forță. Loviturile militare de stat au revenit. Lipsa unității în rândul comunității internaționale nu ajută”, a explicat secretarul general al ONU.

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. DATI DRUMUL CAINELUI DE PAZA AL ASIEI, JAPONIA, IMPERIUL NIPON, FA AMERICANILOR FA, SI CHINA NU VA MAI FI O AMENINTARE PENTRU LUMEA CIVILIZATA SI VACCINATA EXPERIMENTAL DE AZI in mai putin de 2 ANI !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW