Pistoalele cu bile de cauciuc sunt considerate instrumente neletale de control al mulțimii, fiind utilizate în întreaga lume. Adesea, ele sunt capabile să provoace răni semnificative, determinând chiar și decesul. Să vedem, așadar, ce sunt bilele de cauciuc și cât de periculoase sunt acestea.
Ce sunt bilele de cauciuc?
Gloanțele de cauciuc, denumite proiectile cu impact cinetic (KIP) sunt fabricate din cauciuc, clorură de polivinil, plastic sau un compozit, inclusiv metal. O conglomerare a acestor materiale într-un singur glonț, propulsat cu o viteză rapidă și în imediata apropiere, poate provoca leziuni terminale.
Când au apărut?
Forțele coloniale britanice par să fi fost primele care au folosit arme cu muniție specială pentru controlul mulțimii. Gloanțele contondente din tec au fost folosite de poliție în Colonia Coroanei Britanice din Hong Kong. Acestea erau declanșate împotriva protestatarilor anti-coloniali, nu direct, ci dinspre sol către picioare.
În 1970, armata britanică a introdus gloanțe de cauciuc pentru a controla revoltele din Irlanda de Nord. Fabricate din cauciuc (în unele cazuri, din oțel acoperit cu cauciuc), acestea au fost proiectate pentru a fi mai puțin letale decât gloanțele metalice.
Materialul din care sunt construite încetinește ritmul în timpul zborului, permițându-le să administreze o forță contondentă corpului, mai degrabă decât să pătrundă în el.
Cât de periculoase sunt pistoalele cu bile de cauciuc?
Se consideră că gloanțele de cauciuc cauzează mai puține vătămări corporale decât un glonț obișnuit, dar de fapt pot provoca daune grave pe termen lung.
Atunci când sunt trase la distanță, gloanțele de cauciuc pot pătrunde în piele, pot rupe oasele, pot fractura craniul și pot exploda globul ocular. Gloanțele de cauciuc pot provoca leziuni traumatice ale creierului și leziuni abdominale grave, inclusiv leziuni ale splinei și intestinului, împreună cu vasele de sânge majore.
Dacă leziunea este puternică, în cele din urmă, există posibilitatea să intervină decesul victimei.
Când se folosesc pistoalele cu bilele de cauciuc?
La fel ca alte proiectile similare realizate din plastic, ceară și lemn, bilele de cauciuc pot fi utilizate pentru practica la distanță scurtă și pentru controlul animalelor, dar sunt cel mai frecvent asociate cu utilizarea în controlul revoltelor și pentru dispersarea protestelor.
În unele țări, pistoalele cu bile de cauciuc pot fi utilizate de către civili pentru autoapărare. Pistoalele cu bile de cauciuc sunt una dintre puținele arme de foc care pot fi deținute în România de persoane private.
Concluzii
Ca orice altă armă, chiar și pistoalele cu bile de cauciuc trebuie utilizate cu maximă atenție și doar în cazuri extreme.