Casele ușoare sau casele pe structură metalică ușoară reprezintă o alternativă pe care o poți lua în calcul dacă îți dorești să îți ridici o locuință. Dacă inițial acestea erau foarte întâlnite mai ales pe piața imobiliară din America de Nord și de Nord Vest, dar și în Australia, Japonia sau în țările scandinave, de câțiva ani acestea au câștigat popularitate în toată lumea. Acestea au devenit o opțiune pentru români mai ales începând cu anul 2008, perioadă care a coincis cu criza economică.
Ce sunt casele ușoare?
Sistemele de construcții ușoare se caracterizează prin timp de execuție redus și prin costuri scăzute, comparativ cu alte tipuri de construcții. Dacă acum un deceniu casele din cărămidă sau din lemn se aflau în topul preferințelor proprietarilor români, în ultimii ani casele pe structură metalică se află pe un trend ascendent.
Construcțiile ușoare s-au făcut remarcate în occident cu precădere în zonele rezidențiale.
Care sunt avantajele caselor ușoare?
Ca orice alt tip de construcție, casele ușoare prezintă plusuri și minusuri. Vom trece în revistă cele mai importante avantaje ale acestora, iar mai apoi vom discuta și câteva dezavantaje.
- Casele pe structură metalică sunt mai ușoare chiar și decât cele din lemn (chiar cu până la 60%).
- Construcțiile civile sau industriale pe structură metalică nu iau foc și nici nu influențează răspândirea flăcărilor, ceea ce înseamnă că oferă siguranță în caz de incendiu.
- Casele ușoare nu sunt afectate de dăunători (insecte, rozătoare – cum se întâmplă în cazul lemnului) și nici de mucegai.
- Deși denumirea nu sugerează această caracteristică, locuințele ”ușoare” au o rezistență aparte în caz de cutremur.
- Timpul de execuție este redus în cazul acestor tipuri de construcții pentru că toate elementele sunt prefabricate.
- Casele ușoare pot fi construite în zonele cu relief deluros, oferă posibilitatea de a se înlocui fundația convențională cu piloni metalici.
- Raportul dintre aria construită și aria utilă este foarte avantajos, deoarece construcțiile ușoare au pereții mai subțiri.
- O casă pe structură metalică este mult mai economică decât una realizată din alte materiale deoarece prețul oțelului galvanizat este mai scăzut decât al cărămidei sau al BCA-ului.
Dezavantajele caselor ușoare
Printre dezavantajele caselor ușoare se numără următoarele:
- Izolația caselor ușoare poate fi deficitară, așadar este nevoie de soluții suplimentare de izolare termică, pentru a se asigura un confort termic în sezonul rece.
- De asemenea, va fi nevoie de o metodă alternativă de fonoizolare a casei, care să asigure o izolare fonică eficientă.
- Având în vedere că metalul este sensibil la temperatură, structurile caselor metalice pot suferi comprimări și dilatări care generează zgomote deranjante. Un alt efect al sensibilității acestui material este acela că se produc fisuri în pereți. Folosirea unor ancore chimice la prețuri bune reprezintă cea mai bună soluție pentru a umple rosturile din structură și pentru a preveni aceste consecințe deloc plăcute.