Considerate de multi un moft, implanturile mamare cu silicon reprezinta pentru majoritatea femeilor o operatie la care apeleaza pentru a-si spori increderea in ele, la fel ca si cele care apeleaza la liftinguri sau alte proceduri cosmetice, si nu pentru „beneficiul” sexului opus, asa cum multi cred.
Primele referinte despre modelarea sanilor au aparut inca din secolul al 19-lea. In 1895, chirurgul Vincenz Czerny a publicat o prezentare a primului implant mamar, care a fost realizat prin transferul unei tumori benigne de pe spatele unei paciente intr-unul din sanii acesteia, distrus in urma unei eliminari a unei alte tumori. Primele implanturi mamare cu silicon au fost introduse in 1961 in SUA. Chirurgii plastici americani Thomas Cronin si Frank Gerow au realizat prima operatie de marirea sanilor cu silicon in 1962.
Un studiu realizat de Asociatia Chirurgilor Plasticieni din Romania arata ca aproape 8.000 de implanturi mamare sunt folosite anual in Romania. In Marea Britanie, in perioada 2006-2011, aproximativ 44.000 de femei si-au facut implanturi mamare, iar numarul acestora este in crestere.
Cum au evoluat implanturile mamare
Implanturile mamare siliconice au suferit modificari in timp pentru a satisface asteptarile din ce in ce mai sofisticate ale consumatorilor. Primele implanturi de silicon au folosit „pungi” groase si au continut gel ferm. A doua generatie de implanturi (introdusa la sfarsitul anilor 1970) au fost mai subtiri si s-a folosit gel mai putin ferm pentru a aborda preocuparile pacientilor si chirurgilor care credeau ca implanturile erau prea ferme, palpabile si vizibile. La mijlocul anilor ’80, preocuparile legate de rata de ruptura a implanturilor subtiri au determinat producatorii sa introduca o a treia generatie de implanturi. „Punga” cu invelis siliconic erau ceva mai groase, dar mai moi.
Astazi, aceste implanturi mamare de silicon sunt foarte naturale, semanand cu tesutul mamar real.
Analize inaintea interventiei
Chiar daca implantul mamar este cea mai comuna operatie estetica, trebuie sa apelezi la un medic profesionist pentru „o pereche de silicoane”. Pentru ca sanii sa aiba un aspect natural, acestia trebuie sa fie adaptati toracelui, adica zonei in care se aplica implanturile de silicon.
Pacienta va primi toate informatiile necesare cu privire la tipurile de implante mamare, modalitatile de introducere, complicatiile care pot surveni, cicatricile restante si i se va alege implantul mamar care ii satisface maximal asteptarile si dorintele.
De asemenea, inainte de stabilirea interventiei chirurgicale, oricarei paciente ii vor fi realizate analize preoperatorii necesare. Este vorba despre analize ale sangelui, ale urinei, examen radiologic al sanului, mamografie/scopie, examinarea de catre un medic specialist oncolog.