„Cea mai mare nevoie a copiilor este cea de atenție”

Drăgălași, pufoși, dulci, dar, uneori, și solicitanți, contendenți, antipatici… Primii 5-6 ani din viața dragilor noștri pui aduc o avalanșă de senzații noi și ne testează la maxim limitele răbdării.

Alina Vuxanovici și Zoran Vuxanovici au devenit părinți în urmă cu câțiva ani. Iar experiența de a crește doi copii cu puțin ajutor extern i-a inspirat să scrie o carte pe care au și publicat-o – primul volum din seria „Saga Pufoșilor” – „Întâlnirea”.

Am stat la un pahar de vorbă cu autorii și am încercat să aflăm de ce este important să citim și să promovăm cărțile pentru copii.

Ați debutat în literatura pentru copii cu primul volum dintr-o serie de cărți ilustrate de către artistul Sorin Sorășan. Cum v-a venit ideea seriei „Saga Pufoșilor”?

Alina: Odată cu venirea pe lume a celui de-al doilea copil, aveam în fiecare zi impresia că, așa, de dimineață, cum se trezea, fiica noastră mai mare plănuia cum să facă să ne țină toată ziua ocupați. Și am facut rapid legătura cu viața de corporație unde avem de multe ori ședința de dimineață în care se discută planurile și proiectele și se pun la cale tot felul de acțiuni.

Vorbind despre asta, ne-am dat seama că nu am găsit exemple în literatura pentru copii care să dezbată un subiect important în viața părinților: nevoia copiilor de a primi atenție aproape tot timpul cât nu dorm. Am descoperit pe parcurs că legat de acest subiect se aplică foarte bine principiul din psihologia tranzacțională conform căruia copiii preferă orice tip de atenție, chiar și cea negativă.

Zoran: Ne-a fascinat și, sincer, cumva ne-a și înduioșat că lipsa atenției este pentru copii mai înfricoșătoare decât o eventuală pedeapsă, după cum o arată și numeroase studii efectuate în acest sens. Așadar, copiii preferă să atragă atenția adulților făcând lucruri apreciate de părinți ca fiind negative – chiar cu riscul să fie pedepsiți. Acesta a fost momentul când am decis să scriem noi o astfel de carte. Am colaborat în vederea acurateții psihologice cu terapeutul Irina Runceanu. Ilustrațiile au fost create de artistul Sorin Sorășan, succesul cărții fiind într-o măsură foarte mare datorat talentului său.

Cât de importante sunt ilustrațiile pentru o carte dedicată copiilor?

Zoran: Foarte importante, în funcție și de vârsta copilului. Eu am crescut în Timișoara și în Banatul românesc într-o familie cu rădăcini sârbești, așa că am avut de mic acces la benzi desenate. Eu sunt dovada vie că prin cărțile ilustrate – că sunt benzi desenate, că sunt povești ilustrate – poți învăța enorm de multe lucruri. Mai mult, cărțile dezvoltă imaginația într-o măsură mult mai mare decât un film sau o animație.

Alina: Ilustrațiile ajută copilul să înțeleagă mesajul corect și repede. Însoțesc minunat cuvintele citite de părinte și susțin povestea. De aceea, pentru categoria de vârstă 0-2 ani, mesajul e transmis aproape integral prin ilustrații și putem observa cât de scurte sunt textele din cărțile dedicate celor foarte mici. Apoi, pe măsură ce copilul crește, se poate concentra pe texte mai lungi, dar va urmări ilustrațiile ca ghidaj fără de care nu se poate. Începând cu vârsta de 7 ani, partea de ilustrație ocupă un loc mai restrâns, copilul este atras în general de literatura fantastică și are puterea și dorința de a-și pune imaginația la muncă fără să se mai ajute de ilustrații. Are marea plăcere și nevoie să trăiască în lumea magică.

Zoran: Să știți că ilustrațiile sunt bine primite și în cărțile pentru adulți. Vor aduce întotdeauna o valoare adăugată prin frumusețea și expresivitatea lor. Din păcate, în România, arta benzilor desenate nu este ridicată la rangul meritat, cel pe care îl ocupă în majoritatea civilizațiilor mari ale lumii.

Cât a durat să scrieți și să ilustrați cartea? Care a fost procesul?

Alina: De la ideea cărții până la ieșirea ei din tipar a durat 1 an și jumătate. Ceea ce e puțin dacă fac comparație cu cartea precedentă publicată de soțul meu, la care a scris 12 ani 🙂

Procesul a implicat mulți timpi de lăsat la dospit. Scrierea în sine a durat două săptămâni, dar asta pentru ca ideea și conținutul au stat la dospit în sufletele și creierele noastre vreo 9 luni de zile.

Zoran: Ilustrațiile sunt complexe și numeroase și au implicat multă muncă din partea lui Sorin Sorășan. S-a lucrat și aici cam o jumătate de an.

Cartea a apărut la editura dvs., Vuxanovici Books, căreia cititorii noștri îi pot da like pe Facebook aici. Care este procesul prin care poți publica o carte pentru copii la propria editură? Pare complicat…

Alina: După ce ne-a venit ideea cărții, am conturat personajele și structura pe capitole. Am scris prima ciornă, după care am obținut păreri de la cât mai mulți părinți de copii cu vârsta potrivită pentru carte. Ne-a ajuta îndeosebi terapeutul colaborator Irina Runceanu care ne-a ghidat conținutul astfel încât să fie corect din punct de vedere psihologic și să nu avem cuvinte care ar deranja.

Zoran: A urmat crearea ilustrațiilor de către artistul Sorin Sorășan. A fost un efort destul de mare pentru el să înțeleagă universul copiilor, așa că am i-am oferit multe fotografii și repere vizuale pe parcursul colaborării. Am fondat editura Vuxanovici Books anul acesta, aveam deja o firmă și am întreprins în plină pandemie toate formalitățile pentru a intra în legalitate. Nu e complicat, dar nici ceva ce poate face oricine, oricând. Există anumiți pași care trebuie respectați. Investiția financiară pentru a fonda o editură nu este una semnificativă.

Alina: Și ca să încheiem răspunsul la întrebare – editarea și corectarea cărții au durat câteva săptămâni, iar ieșirea de sub tipar și lansarea ei au avut loc în aprilie 2021, după ce am fondat editura.

Care sunt primele reacții la carte?

Alina: Extrem de bune! Avem cititori care nu se despart de carte, merg cu cartea în excursii și doresc (probabil, spre disperarea părinților :)) să le fie citită în fiecare seară. Mulți cititori au câte un personaj preferat, probabil în funcție de afinități. Băiețeii de 6 ani o preferă pe fashionista Alexa, cei de 2-3 ani mai degrabă pe Peta-Peta. Pe Doinița o preferă fetele de 3 ani, pe Sasha fetele mai mari.

Zoran: Un fapt care ne-a uimit este că la grădinița fiicelor noastre copiii de la alte grupe le știu pe fete și prin prisma cărții și i-am surprins discutând între ei cu entuziasm despre întâmplări din cartea „Saga Pufoșilor”.

Când vor apărea următoarele volume? Sunt acestea legate între ele sau pot fi citite în orice ordine?

Alina: În acest moment avem subiecte pentru încă 4 volume pe care vrem să publicăm la minimum 1 an distanță între ele. Spunem „minimum 1 an” deoarece dorim să lucrăm atent la fiecare carte în parte, nu ne grăbim să scoatem volumele pe bandă rulantă, nu vrem sa facem rabat de la calitate.

Volumele din seria Saga Pufoșilor pot fi citite de sine stătător deoarece, deși personajele rămân aceleași, subiectele dezbătute în fiecare volum și aventurile Pufoșilor se schimbă.

Pentru ce vârstă este recomandată cartea Saga Pufoșilor?

Alina: Noi am gândit cartea pentru categoria de vârstă 3-6 ani. Pe măsură ce a tot fost citită, însă, ne-am dat seama ca povestea și ilustrațiile o fac potrivită și pentru copii de 2 sau 7-8 ani.

Zoran: De asemenea, dorim să subliniem că Saga Pufoșilor este foarte apreciată de părinți; ei spun că această carte este o carte-terapie pentru ei. Lucru ce ne bucură enorm, bineînțeles.

Cui ați recomanda această carte? Există un anumit tip de părinte care ar beneficia cel mai mult de pe urma cărții?

Alina: Toți părinții se vor bucura de ea. Pe măsură ce cartea a fost citită de tot mai mulți părinți, aceștia ne-au mărturisit că, pentru ei, este o carte care i-a făcut să fie mai înțelegători cu copiii lor și că și ei se distrează alături de copiii lor când citesc „Saga Pufoșilor”.

Unde putem comanda cartea?

Zoran: Puteți comanda cartea prin formularul de pe site-ul VuxanoviciBooks.com sau la numerele de telefon afișate pe site. Pentru ediția actuală, aflată în curs de epuizare, oferim în octombrie, la cerere dedicații caligrafice din partea noastră, a autorilor, așa că vă așteptăm cu drag să descoperiți surprizele și emoția din „Saga Pufoșilor – Întâlnirea”.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW