Activitățile din domeniul logisticii reprezintă, de fapt, coloana vertebrală a lanțurilor de aprovizionare globale, iar infrastructura generală și cea specifică acestei activități joacă un rol crucial în optimizarea fluxurilor de mărfuri și de bunuri – veritabilul ”sânge” al economiei, chiar la nivel planetar.
În cadrul infrastructurii specifice necesare unei activități în domeniul logistic, spațiile de depozitare sunt elemente cheie fără de care logistica nu și-ar putea îndeplini rolul complex și fundamental de a eficientiza fluxul de mărfuri pe parcursul lanțului de aprovizionare, de la producători la consumatorii finali. Construcția de hale de depozitare și de birouri este una din condițiile necesare pentru ca o firmă din domeniul logisticii să poată opera cu eficiență în diverse scenarii de lucru, iar halele metalice sunt aproape un standard în acest domeniu de business.
Iată de ce halele metalice sunt o alegere predilectă pentru companiile care operează în domeniul logisticii
Proiectate în moduri din ce în ce mai eficiente, beneficiind de modularitate completă și flexibilitate în utilizare, halele metalice sunt azi preferate oricăror altor forme de construcție a spațiilor de depozitare, de producție sau de tranzit de mărfuri.
- Costuri reduse de construire și de operare
Nu numai că halele metalice sunt mult mai ieftine de proiectat și de construit, dar și costurile ulterioare cu întreținerea clădirilor sunt mult mai reduse decât, de exemplu, în cazul halelor construite cu materialele clasice (beton, cărămidă etc.). De asemenea, pe lângă costurile reduse cu materialele și efortul minim de întreținere și de renovare periodică, halele metalice au costuri mai scăzute pentru asigurarea clădirii împotriva eventualelor dezastre.
- Eficiență energetică
Halele metalice pot fi construite cu o precizie net superioară oricăror altor tipuri de astfel de spații de depozitare, piesele prefabricate fiind tăiate cu aparatură de înaltă fidelitate. Astfel, se reduce sau chiar se elimină lufturile sau spațiile goale în zona deschiderilor halelor (uși de acces, ferestre, luminătoare etc.), spații susceptibile la infiltrații de aer către interior. Mai mult, panourile metalice de tip sandwich cu care sunt construiți pereții halelor metalice împreună cu casetele structurale și cele de fațadă asigură o termoizolare superioară fără a mai fi nevoie de lucrări suplimentare sau de adăugiri de materiale izolante.
- Flexibilitatea proiectului
O hală metalică poate fi montată și demontată într-un timp relativ scurt și mutată în alte locații, după necesitățile businessului sau de mutarea fluxurilor comerciale regionale. De asemenea, halele metalice oferă acces la o varietate aproape nelimitată de accesorii, culori, tipuri de panouri, moduri de deschidere, dimensiuni, forme de proiectare, înălțimi și tipuri de spațiere interioară. Astfel, pot fi realizate hale metalice care pot găzdui doar mărfuri, doar activități de producție sau de prelucrare sau doar birouri, ori toate aceste activități pot fi reunite sub acoperișul aceleiași hale prin compartimentări inteligente ale spațiului interior.
- Amprenta redusă asupra mediului înconjurător
Halele metalice sunt construite din materiale eficiente energetic, nepoluante, prietenoase cu mediul. De asemenea, consumul energetic al unei astfel de clădiri este semnificativ mai redus decât consumul clădirilor similare realizate din materiale clasice. Nu în ultimul rând, halele metalice sunt în cea mai mare măsură reciclabile și pot fi construite fără a produce mari cantități de deșeuri în proces.
Așadar, pe termen mediu și lung, halele metalice rămân o alegere predilectă pentru companiile din domeniul logistic și nu numai, multitudinea avantajelor oferite atârnând greu în balanța deciziei privind construirea.