10.8 C
București
luni, 8 martie

Cele mai căutate reţete pe Google în 2020

Sabina Nisioi (bookingham.ro)

Care sunt șansele ca anul 2020 să ne fi transformat pe toți în chef Gordon Ramsay? Ei bine, Google ne spune că sunt foarte mari, din moment ce au fost înregistrate peste 74.000.000 de căutări în domeniul culinar în anul 2020. Asta înseamnă o creștere de 39% față de anul precedent.

Împreună cu specialiștii de la SRD Media, am analizat căutările românilor în domeniul culinar, din ianuarie 2019 până în decembrie 2020, pentru a vedea care este atitudinea acestora când vine vorba de bucătărie. În continuare vom prezenta cele mai interesante concluzii extrase din căutările românilor în Google. Aflați ce rețete le dau cele mai mari bătăi de cap, care sunt cele mai dorite deserturi, care sunt trendurile când vine vorba de sărbători, ce interes manifestă românii pentru bucătărie pe timpul verii, dar și care sunt cele mai căutate mâncăruri de post. Vă avertizăm: conținutul poate fi sensibil pentru cei mai pofticioși dintre voi!

Explozia culinară din aprilie 2020: peste 11 milioane de căutări de rețete pe Google

Probabil vă puteți imagina când a fost înregistrat cel mai mare boom în căutările culinare ale românilor. Exact: aprilie 2020. Conform analizei noastre, 11.520.620 de oameni au accesat informații și rețete pentru diferite aperitive, feluri principale sau deserturi. Asta înseamnă o creștere de 83% față de interesul manifestat în bucătărie de români în aprilie 2019.

Credem că aceste cifre se datorează pandemiei, care nu numai că ne-a băgat pe toți în case, dar ne-a învățat să și gătim, din dorința de a economisi. Se poate observa o creștere treptată încă din februarie 2020. Pentru că da, delivery-ul e minunat, dar după mult fast food, se mai simte și nevoia de o ciorbă ca la mama acasă, care nici nu costă atât de mult. Bineînțeles, creșterea din luna aprilie se datorează și sărbătorilor pascale, pentru care mulți români continuă să pregătească acasă bucatele de la A la Z.

Top 5 cele mai complicate rețete: Ce nu știu românii să gătească?

Dacă ne-ai fi pus înainte de acest studiu să-ți spunem top 5 preparate la care românii nu se descurcă în bucătărie, probabil am fi zis “sarmale”, “ciorbă de burtă”, “fasole cu ciolan”, “zacuscă” și “amandină”. Ei bine, află că n-am fi nimerit nicio variantă corectă!

Conform datelor noastre, ciorba de perișoare este pe locul 1 când vine vorba de cele mai complicate rețete pentru români, având aproape 770.000 de căutări numai în anul 2020. Fie că vor o mână de ajutor de la Jamila sau sunt interesați de cum se fac perișoarele mai exact, e clar că acest fel de mâncare e pe placul multora și merită efortul.

Pe locul 2 după ciorba de perișoare se află ciorba rădăuțeană. Aproape 630.000 de români au încercat să o gătească în 2020, un interes crescut fiind remarcat în special de sărbători. Variante simple, cu pui sau originale au fost la mare căutare printre români.

Cine-ar fi crezut că ardeii umpluți întrec sarmalele în bucătăria românească? Aproximativ 400.000 de oameni au fost interesați de cum se gătesc ardeii umpluți în 2020, pe lângă cei care au căutat ajutorul Jamilei, variante de post, cu orez sau cu diferite tipuri de carne.

Și dacă sunteți în pană de idei pentru prânzul de azi, puteți lângă cartofii la cuptor de care tocmai am pomenit câteva chifteluțe! Cel puțin 300,000 de români au vrut să găteasca acest fel de mâncare în 2020 și n-au știut cum. Nu putem să nu observăm interesul crescut față de chifteluțele marinate, care sunt nelipsite pe mesele festive, de Paște sau Crăciun.

Se pare că, la români, cartoful e baza! La cuptor și în diferite combinații, reprezintă garnitura perfectă în farfurie. Cartofii la cuptor se află pe locul 5 în topul celor mai căutate rețete de către români în anul care tocmai a trecut.

Cele mai iubite dulciuri la români: Peste 2 milioane de căutări pentru prăjitura cu mere, crema de zahăr ars, clătitele americane, checurile și gogoșile pufoase

Aceste date ne-au confirmat că suntem și un popor de pofticioși și gurmanzi într-ale deserturilor. Clasica prăjitură cu mere vine în salvarea noastră și pe timp de post, când vrem să ne îndulcim, iar pentru restul anului ne putem bucura de crema de zahăr ars, gogoșile cu zahăr pudră, clătitele americane și diferitele variante de checuri.

Un popor care ține post. În 2020 s-au înregistrat 2.8 milioane de căutări pentru rețete de post

Numărul accesărior pentru diferite rețete de post a ajuns la 2.724.140, conform Google. Astfel, s-a înregistrat o creștere de 25% față de anul 2019 în ceea ce privește comportamentul românilor în apropierea sărbătorilor.

Cifrele arată faptul că românii sunt un popor care încă mai ține post. Retete de post și mâncăruri de post au fost accesate de aproape 260.000 de ori în anul 2020. Totuși, amatorii de dulce au găsit soluții și fără lapte sau ouă, căutând excesiv cornulețe și checuri de post, dar mai ales negresa de post -174.700 de accesări- și clătitele de post – 115.000

Ce gătesc românii de sărbători? Peste 450.000 de accesări numai pentru cozonac în anul 2020

Bineînțeles că nu puteam face această analiză fără să observăm comportamentul românilor în bucătărie de sărbători. În comparație cu cifrele din anul 2019, e clar că interesul a crescut enorm. Iată care sunt cele mai des întâlnite mâncăruri pe mesele de sărbători ale românilor.

La capitolul aperitive, românii se arată dornici în a găti în special salata boeuf și ouă umplute. La mare căutare mai sunt drobul de Paști – cel puțin 400.000 de români au gătit drob de miel sau de pui – și checul aperitiv de Crăciun – 60.500 de accesări fiind înregistrate în decembrie 2020.

Ciorba și friptura de miel sunt nelipsite când românii sărbătoresc Învierea Domnului, iar ciorba rădăuțeană și cea de perișoare sunt prezente pe mesele festive pe 25 decembrie.

Când vine vorba de dulciuri, supriza a fost salamul de biscuiți, mai mult de 200.000 de români arătând interes pentru a-l găti. Alte prăjituri ale căror rețete au fost căutate sunt: Tiramisu, Fanta, Alba-ca-Zăpada și Tosca. Însă nelipsitul cozonac a bătut toate recordurile în anul 2020. 220,000 de români au apelat la rețeta Jamilei, în timp ce alții au preferat varianta originală sau cea mai ușoară, care nu necesită frământare.

În cadrul acestui studiu, echipa Bookingham a colaborat cu specialiștii de la SRD Media pentru a analiza interesul românilor în ceea ce privește domeniul culinar. Am extras date legate de căutările românilor pe Google, utilizând Keyword Planner, în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2020. Ne-am uitat atât la cuvintele și frazele folosite de români, cât și la numărul total de căutări pe domeniul culinar, și în română, și în engleză.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW