Există mai multe motive pentru care o femeie decide să apeleze la o procedură de mărire a sânilor. Iată-le pe cele mai importante:
- îmbunătățirea aspectului fizic;
- o proporționalitate mai corectă a corpului;
- o stare psihică mai bună.
Procedura de mărire a sânilor (se mai numește și mamoplastia de augmentare) se poate face prin mai multe tehnici și metode. Procedura poate determina creșterea volumului sânilor, dar și corectarea dezechilibrelor (asimetria sânilor, mărimea diferită a lor, precum și formele diferite). Medicul specialist este cel care poate face recomandarea, de acord cu pacienta (contează așteptările acesteia, dar și posibilitățile financiare).
Scopul unei intervenții de mamoplastie este acela de a îmbunătăți fermitatea sânilor și de a stabili un contur natural pentru pacientă cât mai aproape de dorințele pacientei.
Metode de mărire a sânilor
Metodele de mărire a sânilor pot fi:
- minim invazive;
- invazive.
Metode minim invazive de mărire a sânilor
Metodele minim invazive de mărire a sânilor asigură un minim de traumă și disconfort, sunt foarte sigure pentru pacientă și necesită un timp de recuperare scurt.
- Injecții cu filleri: este o metodă chirurgicală de ridicare și mărire a sânilor care nu sunt foarte lăsați. Rezultatul intervenției durează în funcție de substanța care este injectată, iar substanța cea mai folosită este acidul hialuronic. Ulterior sunt necesare injecții de întreținere. Procedura presupune o incizie sub fiecare sân și nu necesită anestezie, sau perioadă de recuperare.
- Folosirea unui hidrogel (aqua gel): este o substanță asemănătoare cu țesutul natural (conținut ridicat de apă). Este o metodă sigură pentru pacientă, iar rezultatele sunt durabile și foarte bune.
- Injecții cu celule stem/grăsime: aceasta este o procedură estetică chirurgicală care nu se practică de foarte mult timp. Sunt folosite celule ale propriului corp pentru a mări și da fermitate sânilor. Grăsimea este extrasă din zona coapselor sau a abdomenului, printr-o procedură cu laser (liposucție). Celulele stem sunt celule nediferențiate care pot crește și pot forma orice tip de țesut, celulă. Acest tip de celule are rolul de a ajuta la aderarea celulelor. În acest fel se creează un țesut nou și se obține și o mărire a volumului sânilor. Această metodă prezintă avantajul că sunt folosite substanțe care nu sunt străine de organism, nu există așadar riscul de respingere a substanței. Această metodă nu oferă fermitate sânilor și nici nu are un efect semnificativ de ridicare a acestora.
Metode invazive de mărire a sânilor
- Mărirea chirurgicală a sânilor: procedura constă în introducerea unor implanturi mamare, acestea mărind volumul și modificând forma sânilor. Este o intervenție care se face sub anestezie generală. Implantul care se folosește este inserat în spatele țesutului mamar, sau în spatele mușchiului pectoral, în funcție de decizia medicului. În cazul unei asemenea intervenții, incizia se face sub braț, în partea inferioară a areolei, sau sub sân. Există 2 tipuri de implanturi: implant mamar cu silicoane și implant mamar cu soluție salină. Implantul mamar cu soluție salină poate fi alimentat cu soluție și după ce este introdus în organism. Perioada de recuperare după intervenția de implant mamar este de o săptămână. O asemenea intervenție presupune efecte secundare precum: inflamare, învinețire. Recuperarea după această procedură depinde de mărimea implantului, dar și de locul unde se face incizia și de starea de sănătate a pacientei. Există dezavantaje ale acestei proceduri: cicatrizarea leziunii nu se face foarte repede, aspectul final nu este natural și în plus există riscul ca implantul să nu fie acceptat de organism.
Este important de știut că, indiferent de procedura pentru care se optează, aceasta trebuie însoțită de o dietă echilibrată și sănătoasă, de igienă corespunzătoare, de exerciții fizice și controale medicale regulate.
Dr. med. Priv. Mihai Chertif M.D.
Chirurgie plastica si estetica
Administrator Clinica Cosmedica Baia Mare
https://www.instagram.com/clinica.cosmedica/