Una dintre cele mai mari probleme de sănătate fizică și psihică a oamenilor din ziua de azi este stresul. Diverși factori de mediu (emoții, traume, senzații negative) provoacă stări de tensiune și reacții de alarmă ale organismului, ce pot duce la îmbolnăviri grave.
Iată care sunt caracteristicile acestei reacții neuropsihice și ce soluții există pentru ameliorarea simptomelor și îndepărtarea cauzelor de stres.
Care sunt principalii factori de stres
Termenul „stres” provine din abrevierea cuvântului englezesc „distres”, și de la expresia „estrece” din vechea franceză, ce aveau înţelesurile de „constrângere, suferinţă”. La începutul secolului XX, biochimistul canadian Hans Selye a formulat primul model teoretic și experimental al stresului, pe care l-a definit ca pe un sindrom general de adaptare, necesar evoluției umane, dar nociv atunci când este resimțit ca o suprasolicitare, un pericol sau o tulburare profundă
Principalii factori de stres se pot grupa în 5 categorii de bază: factorii sociali, psihologici, profesionali, economici și factorii de sănătate:
Factorii sociali de stres
Mulți oameni se simt obligați să respecte standardele impuse de societate, de familie, de anturaj și astfel își setează obiective nerealiste sau încearcă să sară peste etape pentru a fi validați de cei din jur ca persoane dezirabile social. Aceste tensiuni interioare sunt surse de stres și continuă multă vreme, chiar după ce s-a realizat acceptarea în mediul dorit.
Factorii psihologici de stres
Percepțiile eronate, emoțiile negative, sentimentele de frustrare și inadaptare, toate acestea reprezintă presiuni psihologice cu un puternic impact asupra stării de stres pe care o resimt oamenii. Cărțile de psihologie cuprind capitole întregi despre stres, considerat atât cauză, cât și efect al problemelor semenilor noștri.
Factorii profesionali ce determină apariția stresului
Incertitudinea la locul de muncă, teama de a nu pierde oportunitățile de carieră, comportamentul agresiv al superiorilor reprezintă factori profesionali ce stau la baza sentimentelor de nesiguranță, teamă, lipsă de respect pentru propria persoană, într-un cuvânt: stres.
Factorii economici de stres
Printre cele mai importante surse de stres se află temerile legate de lipsa banilor și de nesiguranța familiei pe termen mediu și lung. Imposibilitatea de a le asigura celor dragi o perspectivă pozitivă este percepută ca o puternică lovitură psihică și emoțională.
Factorii de sănătate care stau la baza stresului
Problemele de sănătate sunt un factor important de stres și totodată o consecință a acestuia. Mulți oameni trăiesc în cercul vicios al stresului, care creează și mai mult stres, chiar boli cronice și afecțiuni severe (tiroidită autoimună, dermatita atopică, sindrom de colon iritabil, migrene, depresie ș.a.).
Care sunt soluțiile pentru gestionarea stresului
Specialiștii în medicină și psihologie sunt de acord că toți oamenii trec prin episoade de stres acut și că este important ca factorii de determină aceste stări să nu devină cronici, iar tensiunile interioare ale persoanelor respective să nu se permanentizeze.
În acest sens sunt menționate în mai multe cărți scrise de Gabor Mate, mai ales în volumul “Când corpul spune nu – Costul stresului ascuns”, relatări ale oamenilor care s-au confruntat cu efectele nocive ale stresului. Soluția propusă de autorul canadian este medicina biopsihosocială. Se recomandă conștientizarea surselor de stres, identificarea metodelor de neutralizare a reacțiilor negative ce apar în situații stresante și abordarea unei atitudini pozitive față de oamenii din jur.
Implicarea în activități agreabile, practicarea unor sporturi în aer liber și alegerea unor hobby-uri relaxante, meditația și diferite forme de suport social (terapie, grupuri de sprijin, consiliere psihologică) sunt de asemenea modalități de a atenua efectele nocive ale stresului.
Activitatea fizică regulată, o alimentație sănătoasă și respectarea orelor de somn reprezintă instrumente eficiente de reducere a stresului, pentru că asigură un tonus bun, o stare normală de sănătate și un echilibru psihic necesar pentru a gestiona diferite niveluri de stres.
În concluzie, soluțiile eficiente de reducere a stresului se bazează pe restructurare cognitivă, prin schimbarea modului în care oamenii se raportează la problemele cu care se confruntă.