Cele mai importante controale medicale periodice care sunt esențiale pentru o viață sănătoasă

Fiecare persoană ar trebui să își facă în fiecare an un set de analize medicale, chiar și atunci când se simte bine și nu sunt probleme vizibile de sănătate. Scopul analizelor periodice este acela de a detecta o eventuală afecțiune încă de la primele semne și de a evalua riscul de apariție a unor probleme medicale ulterioare. De asemenea, rolul analizelor periodice este acela de a determina un stil de viață sănătos. Medicul de familie poate prescrie analize gratuite ținând cont de vârsta pacientului și de suspiciunile pe care le are cu privire la anumite afecțiuni, însă de cele mai multe ori, dacă vrei să faci totul cât mai repede, vei avea nevoie de o clinică privată.

Foarte multe persoane evită analizele periodice temeinice din cauză că trebuie să meargă la mai multe cabinete și acest lucru implică mai multe drumuri și mai multe zile în care nu vor putea merge la serviciu. Din fericire însă, există clinici în care poți găsi toate cabinetele într-un singur loc și poți discuta chiar să faci mai multe examinări într-o singură zi. Un astfel de exemplu este Profilaxia – clinica medicală din Timișoara în care îți poți face toate analizele și vei găsi specialiști din toate ramurile medicinei, care să te ajute.

În cazul în care pierzi în greutate, ești tot timpul însetat, ai migrene permanent, amețești și ești tot timpul obosit, mergi imediat la medic. În cazul în care nu ai nicio problemă vizibilă, este recomandat ca anual să faci analizele de mai jos.

Cele mai importante analize periodice

Iată care sunt cele mai importante analize periodice pe care ar trebui să le faci cel puțin o dată pe an:

1.       Tensiunea arterială – atât femeile cât și bărbații trebuie să își verifice tensiunea arterială cel puțin o dată pe an, însă o poți verifica și mai des, iar dacă ai acasă un tensiometru electronic sau știi să folosești tensiometrul clasic, poți să îți iei tensiunea mai des. În cazul în care valorile sunt constant prea mari sau prea mici, discută cu medicul de familie și ia in calcul o vizită la cardiolog.

2.       Analize pentru diabet – dacă ai hipertensiune arterială sau dacă ai colesterolul mare, trebuie să faci testele care sunt necesare pentru a detecta boala. În cazul în care tensiunea arterială este constant mai mare de 135/80, medicul va verifica în primul rând glicemia. Chiar dacă nu ai probleme cu tensiunea, tot este recomandat ca o dată pe an să faci și analizele pentru diabet.

3.       Consult oftalmologic – glaucomul este o afecțiune oculară care își face treptat simțită prezența. De cele mai multe ori nu are simptome decât foarte târziu iar dacă nu iei tratamentul corect boala poate duce la orbire. Cei mai expuși sunt adulții în vârstă. Din motivul acesta, este recomandat să îți verifici vederea anual.

4.       Testul Papanicolau – acesta este un test pentru femei și este recomandat o dată pe an începând cu vârsta de 21 de ani sau atunci când își încep viața sexuală. Cu ajutorul acestui test sunt detectate celulele anormale și este prevenit mai ușor cancerul uterin. De asemenea, femeile ar trebui să facă anual și mamografii pentru a preveni cancerul de sân, dar această analiză este recomandată de la vârsta de 40 de ani, aceasta fiind perioada în care femeile sunt mai expuse riscului de a dezvolta celule anormale.

5.       Ergometrie – această analiză este pentru bărbați și este recomandată anual după vârsta de 40 de ani. Scopul este acela de a verifica sistemul cardiovascular și de a determina precoce cancerul de prostată.

6.       Densitometrie osoasă – această analiză este recomandată anual pentru femei și bărbați, începând cu vârsta de 50 de ani. Conform statisticilor, de la această vârstă femeile și bărbații pot începe să aibă probleme cu densitatea osoasă, generate de modificările hormonale din organism.

7.       Analize pentru a detecta cancerul colorectal – sunt recomandate testele de screening pentru cancer colorectal începând cu vârsta de 50 de ani. Poți face aceste analize și mai devreme dacă ai în familie cazuri de cancer colorectal, pentru a fi sigur că detectezi la timp dezvoltarea de celule anormale, astfel încât să poți lua cât mai curând tratamentul necesar stopării acestei boli.

Acestea sunt cele mai importante analize pe care ar trebui să le faci periodic, însă în funcție de situația particulară a fiecărui pacient, medicii pot recomanda și alte seturi de analize, pe care îți recomandăm să le faci pentru a avea o viață sănătoasă cât mai mult timp.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW