Sezonul rece își face deja simțită prezența și știm cu toții cât de important este să ne pregătim organismul corespunzător pentru această perioadă a anului astfel încât să poată face față tuturor provocărilor ce urmează să le înfrunte.
Atât toamna cât și iarna avem nevoie de mai multă odihnă, de o dietă echilibrată, dar și de suplimente alimentare cu vitamine și minerale care să ne fortifice sistemul imunitar și să ne ajute să luptăm împotriva gripelor și virozelor sezoniere. Spre diferență de sezonul cald când pretutindeni găsim din belșug fructe, legume și tot felul de verdețuri pline de vitamine și minerale, în sezonul rece oferta de alimente prețioase pentru organism este mult mai săracă și nu ar strica un aport suplimentar de: vitamina A, vitaminele din grupa B, vitamina C, vitamina D, vitamina E, calciu, magneziu și zinc.
Vitamina A
Vitamina A contribuie la sănătatea țesuturilor și a organelor vitale. Ea se găsește preformată în ficat, ouă și produse lactate, iar sub formă de provitamina A în cartofi dulci, morcovi, dovleac, spanac, pepene, mango și caise.
Vitaminele din grupa B
Fiecare din vitaminele din grupa B are propriul său rol la nivelul organismului. De exemplu: vitamina B1 este necesară pentru creșterea și dezvoltarea celulară, în timp ce vitamina B3 reglează colesterolul. Aceste vitamine se găsesc într-o gamă variată de alimente, dar în special fructele, legume, nuci și carne.
Vitamina C
Vitamina C te ajută să-ți menții sănătatea dinților, a oaselor și a pereților vaselor de sânge. De asemenea, ea sprijină sistemul imunitar, la fel ca toate celelalte vitamine și minerale prezentate aici. În ceea ce privește alimentația, vitamina C se regăsește în fructele moi, citrice și legume verzi, dar și într-unele țesuturi animale precum rinichii și ficatul.
Vitamina D
Vitamina D are un rol esențial în absorbția calciului și a fosforului, dar ajută și la metabolizarea mineralelor. De asemenea, ea sprijină sistemul imunitar și îl face mai rezistent împotriva infecțiilor respiratorii. vitamina D se formează în organism prin expunerea la soare, dar cantități mici din ea se găsesc și în plante, ciuperci și drojdii.
Vitamina E
Ochii și pielea ta, dar și creierul au nevoie de vitamina întrucât ea este o puternică sursă de antioxidanți, prevenind astfel îmbătrânirea prematură. Vitamina E se găsește în carnea grasă, în cerealele și nucile neprocesate și în special în uleiurile vegetale. Însă cel mai ușor se poate corecta deficitul de vitamina E cu suplimente alimentare.
Calciul
Calciul este absolut esențial pentru oase, dinți și mușchi și influențează nivelul hormonilor din organism, dar și funcțiile sistemului imunitar. De asemenea, calciul este important și pentru sănătatea și dezvoltarea armonioasă a creierului, motiv pentru care copii, dar și adulții trebuie să se asigure că oferă organismului lor o cantitate suficientă de calciu pentru a funcționa în parametri optimi. Calciu se găsește în multe alimente precum: produsele lactate, însă problema este că doar aproximativ 32% din cantitatea consumată de calciu este absorbită de organism. De aceea, conform studiilor de specialitate, persoanele cu deficit de calciu ar trebui să se orienteze mai degrabă către surse de calciu care permit o absorbție mai ușoară a sa precum: varza, conopida, migdalele sau caisele uscate.
Magneziul
Magneziul este foarte important pentru sistemul imunitar. În primul rând, el sprijină funcțiile mușchilor și ale nervilor și ajută sistemul nervos să se relaxeze și să funcționeze în condiții optime. Magneziul se regăsești în cantități modeste în produsele din carne și în pește, dar și în fructe, legume, ciocolată neagră, creveți și boabe de soia. Pe de altă parte, adevăratele surse de magneziu sunt: orzul integral, făina integrală de secară, orezul brun și bineînțeles, suplimentele alimentare cu zinc.
Zincul
În organismul uman zincul are rol de catalizator și contribuie și la sinteza ADN-ului. El poate fi inhibat de dozele mari de calciu și de fier prezente în sânge, dar se poate suplimenta atât din alimentație, cât și cu suplimente alimentare. Cele mai bogate alimente în zinc sunt: carnea roșie, grâul integral, stafidele, cerealele fortificate și cele nerafinate. Există însă și alte surse de zinc, dar care conțin acest mineral în cantități mai mici decât alimentele specificate mai devreme. De exemplu, poți suplini o mică parte din cantitatea de zinc de care organismul tău are nevoie și consumând lapte sau mai multe fructe și legume.