Sub egida campaniei „Romi pentru România” vor avea loc în perioada 5 – 8 aprilie, a.c. o serie de evenimente menite să aducă în atenţia publicului istoria minorităţii romilor din România, precum şi contribuţii ale romilor la dezvoltarea patrimoniului cultural universal.
Din multitudinea activităților organizate, de remarcat:
În perioada 5-7 aprilie, între orele 10.00 și 17.00, cei mai pricepuți meşteșugari romi din România vor expune la Muzeul Ţăranului Român obiecte de artizanat de mare valoare artistică, costume tradiţionale rome, care vor scoate în evidență frumusețea portului romani.
Meșteșugarii romi vor susţine pe tot parcursul evenimentului demonstrații de lucru, ce vor putea fi apreciate de către toți vizitatorii prezenți.
Semnificaţia zilei:
8 Aprilie – Ziua Internaţională a Romilor/ 8 Aprilo-O Romenqo Maśkarthemutno Dive, este data la care au fost deschise lucrările primului Congres Mondial al Romilor, congres ce a avut loc în anul 1971, în Marea Britanie. Reprezentanţii romilor au considerat că este nevoie de responsabilizarea romilor în afirmarea identităţiii etnice şi asumarea de către statele europene a protejării culturii, tradiţiilor rome şi a limbii romani. În cadrul lucrărilor s-au stabilit principalele domenii de acţiune precum educaţia, ieşirea din marginalizarea socială, lupta împotriva rasismului îndreptat împotriva romilor, conservarea şi dezvoltarea limbii şi culturii romani. De asemenea, a fost adoptat drapelul internaţional al romilor, care este format dintr-un fundal albastru şi verde reprezentând cerul, respectiv pământul înverzit, cu o chakra roşie cu şaisprezece raze, în centru, iar cântecul „Gelem, gelem” a fost adoptat ca imn internaţional al romilor.
România, prin adoptarea legii nr. 66/2006, se numără printre țările care au consacrat această zi ca fiind „Sărbătoarea etniei romilor din România”.