Caută pe site
Publică anunț în ziar
curierul-national-logo Logo-Curierul-National-Blck
Publică anunț în ziar
  • Actualitate
  • Economie
    • Agricultură
    • Asigurări
    • Auto
    • Companii
    • Construcții
    • Energie
    • Finanțe și Bănci
    • Fiscalitate
    • HR
    • Imobiliare
    • IT
    • Retail
    • Transporturi
    • Turism
  • Extern
  • Politic
  • Cultură și Educație
  • Sport
  • Opinii
Reading: POEM-I, participant activ la regalul cultural-spiritual: „Muzeu pentru o zi – Mihai Eminescu”
Distribuie
Curierul NationalCurierul National
Search
  • Actualitate
  • Economie
  • Extern
  • Opinii
  • Politic
  • Sport
  • Salvate
  • PUBLICAȚIA
    • Despre noi / Contact
    • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Redacția
Have an existing account? Sign In
Follow
Cultură și Educație

POEM-I, participant activ la regalul cultural-spiritual: „Muzeu pentru o zi – Mihai Eminescu”

Curierul Național
Autor Curierul Național
Publicat 4 iunie 2025
Distribuie

Motto: «Călătoriile te lasă fără grai, apoi te transformă într-un povestitor»(din înțelepciunea arabă)

Autori: Prof. Constantin HĂRĂBOR, Autor și Coordonator POEM-I, Membru UZPR, Departamentul Presa culturală

Numismat Mihai COSTIN – Președinte, Grupul colecționarilor de insigne și medalii Mihai Eminescu, Societetea Numismatică Română

Sâmbătă, 31 mai am călătorit pe Planeta Eminescu, din Constelația Geniilor! Mai precis, între orele 8 – 20 am luat parte la deschiderea și desfășurarea primului “Muzeu pentru o zi – Mihai Eminescu”, organizat deliberat, ca un simbol, în foaierul hotelului Novotel, construit pe locul fostului Teatru Național, acolo unde Mihai Eminescu a lucrat ca sufleur în 1868 și pe scena căruia el a jucat un rol într-o piesă de teatru. Acest eveniment excepțional, memorabil, unicat până acum, a avut drept autor și amfitrion pe psihologul-lector universitar Alin Comșa – om de aleasă cultură, un împătimit admirator și inteligent promotor al Luceafărului poeziei române. Această inițiativă originală, deosebită se înscrie în salba de activități dedicate sărbătoririi a 175 ani de nemurire a Poetului Nepereche, anul 2025 fiind decretat Anul Mihai Eminescu de către Academiile României și Republicii Moldova, în sesiune plenară comună. Domnia sa a fost sprijinită esențial, organizatoric și financiar, de către Marea Lojă Națională a României.

Evenimentul a fost proiectat cu o structură complexă, variată, clasică și modernă, de participare activă, de trăire sufletească pentru a descoperi/redescoperi, a înțelege/simți și trăi/retrăi complexitatea unui Geniu, dar și a OMULUI Eminescu. El s-a adresat unui public foarte larg, de la elevi de școală generală, de liceu, studenți, tineri, adulți, părinți, până la specialiști eminescologi, intrarea fiind gratuită. În primul rând a fost organizată o foarte bogată expoziție de colecții private de cărți rare, ediții princeps ale operelor Poetului Național, manuscrise rarisime, fotografii de epocă, documente inedite din viața și activitatea Poetului Nepereche, precum și cărțile cele mai valoroase ale principalilor eminescologi români. Dăm un singur exemplu: vizitatorii au avut excepționala ocazie de a vedea primul volum !!! în care au fost publicate poezii de Mihai Eminescu, anume Rümanische Dichtungen, autor Carmen Sylva (alias Regina Elisabeta a Romaniei), apărută la Leipzig, 1881. Cartea cuprinde poezii de Vasile Alecsandri, Dimitrie Bolintineanu, Iacob Negruzzi – traduse în limba germană de Carmen Sylva, precum și 21 poezii ale lui Mihai Eminescu traduse de Mite Kremnitz împreună cu Mihai Eminescu. Cartea avea ca scop prezentarea culturii române influentei comunități culturale, economice și politice europene din Germania. Au fost expuse și următoarele două reeditări ale ei din 1894 si 1889 – anul plecării Poetului în Lumea astrală. Așa cum foarte frumos spunea renumitul jurnalist Adrian Artene, acestea sunt, citez: “adevărate bijuterii făcute de o Regină…“ ele fiind “rădăcini ale Culturii Române“. De asemeni, au fost expuse principalele numere din Convorbiri Literare în care s-au publicat poeziile de Mihai Eminescu.

Expoziția a cuprins și o galerie de artă plastică inspirată de enciclopedica operă eminesciană, cu lucrări semnate de artiști de renume precum Camil Ressu, Ion Luchian, Ary Murnu, Ion Pacea, Marcel Chirnoagă, Ligia Macovei, Mircia Dumitrescu, Aurel David, Valentin Tănase și alții.

Această expoziție a fost în mod fericit completată de o colecție deosebită de medalii și insigne eminesciene, prin efortul neobosit al domnului Mihai Costin – Președintele Grupului colecționarilor de insigne și medalii Mihai Eminescu din cadrul Societății Numismatice Române, împreună cu d-nul Dumitru Caraman.

Structura complexă de care aminteam a avut doi stâlpi de rezistență în timp și spațiu, anume o dublă lansare de carte: “Portretele lui Eminescu”, autor Alin Comșa, editura Delta Cart Educațional, 2024 și “Lumină de lună”, versuri de Mihai Eminescu, ediție îngrijită de Alin Comșa, Editura MLNR, 2025. Primul volum este, așa cum spunea criticul Adrian Artene, “..o carte atipică, ..un fel de portret psihologic al Poetului, ..o vizită la OMUL Mihai Eminescu… un demers de umanizare a Geniului pustiu…“. Al doilea volum are ca scop împlinirea unui vis al lui Mihai Eminescu de a publica un volum cu acest titlu, dar care nu s-a realizat cât timp el a trăit. Tonic si optimist este faptul că domnul Alin Comșa are ca obiectiv publicarea a încă patru astfel de volume cu poezii de Mihai Eminescu cu același titlu. La acești doi stâlpi s-au adăugat două conferințe absolut fascinante susținute de același pasionat eminescolog Alin Comșa – eruditul Amfitrion al Muzeului pentru o zi, cu tema “Eminescu – Omul” – o superbă imersare în viața Creatorului acestei Vaste Opere Enciclopedice.

Dar “filozofia” și practica psihologului Alin Comșa care, printre altele, a dezvoltat un demers educativ intitulat “ Dezvoltarea personală prin Artă“, are ca principiu faptul că, dacă vrem ca Eminescu să dăinuie peste timp în sufletul și mintea poporului român, este absolut necesar ca el să pătrundă în mintea și sufletul tinerelor generații. Acest principiu a fost pus în operă prin participarea la acest eveniment a unor copii și tineri talentați care au susținut momente artistice remarcabile inspirate din opera Poetului Național, reușind și astfel “umanizarea” Geniului. Dar, nu numai atât, au fost prezenți și mari artiști profesioniști, modele vii, concrete pentru viitorii artiști. Întrucât au fost foarte mulți, nu dăm niciun exemplu, cei interesați îi pot afla pe pagina de Facebook a Muzeului. Așa se explică și faptul că domnul Alin Comșa a invitat “Proiectul Orizont Eminescu Mihai – Internațional” (acronim POEM-I) conceput, organizat și desfășurat de un grup de entuziaști profesori și părinți de la Școala Gimnazială Orizont din Drumul Taberei, București, să participe la acest minunat Eveniment cultural și spiritual.

Ca urmare, elevii membri în echipa de Proiect din clasele a II-a D și a VII-a E conduși de profesoarele Andreea Cososchi- limba engleză, respectiv Dr. Daniela Ioniță- limba română, ambele fiind secretar de proiect, împreună cu mulți părinți, au participat activ la Eveniment. În primul rînd ei au expus Cartea POEM-I intitulată “Album Plastic Eminescian”, e-Book-ul POEM-I, afișul și insigna lui. Au luat parte la conferințe, la momentele artistice și au înmînat amfitrionului evenimntului, precum și principalilor invitați, în semn de respect și prețuire, insigna și Cartea Proiectului. Obiectivul POEM-I este crearea unui cadru adecvat în care elevii în primul rând, dar și profesorii și chiar părinții, prin forme activ-participative, de creație și de trăire emoțională să descopere/redescopere frumusețea creației eminesciene, dându-le astfel o ancoră de simțire și cultură românească, care să dăinuie peste timp, în sufletele lor. De exemplu, s-a reușit antrenarea în realizarea Albumului cu ilustrații ale unor poeme ale Poetului a unor copii și tineri din școala noastră în primul rând, dar și din diaspora, din țări cum ar fi Anglia – Birmingham, Australia – Brisbane, Canada – Montreal, Filipine – Manila, Japonia – Tokyo, Polonia – Cracovia, Republica Moldova – Chișinău, Turcia – Istanbul, precum și a unor elevi nativi din India, Noua Zeelandă și Mexic.

Așa cum spunea criticul Adrian Artene: Muzeul pentru o zi – Mihai Eminescu contribue eficient la reînvierea noastră din …”moartea culturală“ spre care suntem atrași prin forme insidioase economice, subculturale și politice !!!

Încheiem cu un gând deosebit de frumos al domnului Alin Comșa:

- Publicitate -

“ Eminescu este Speranța noastră ca popor român! “

Distribuie articolul
Facebook Whatsapp Whatsapp LinkedIn Reddit Telegram Email Copy Link Print
Distribuie
Articolul anterior Fost secretar de stat: La CEO se lucrează la o soluție pentru a prelungi activitatea și după 2026
Articolul următor Uniunea Europeană ia în calcul să acorde României o perioadă de grație înainte de a trece la suspendarea fondurilor
Niciun comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-Publicitate-
Ad imageAd image

Ultimele articole

FPTR nu poate înțelege de ce se dorește eliminarea de pe piața concurențială a întreprinderilor mici și mijlocii, cu capital autohton
Economie
125.000 de spectatori la TIFF.24: care au fost cele mai vizionate filme
Cultură și Educație
România se află la cel mai scăzut nivel de rating de credit din categoria investițională
Economie

RSS Știri Fotbal

  • Vis frânt în Giulești. „Tricolorii” mici se opresc în fața unei Olande impecabile!
  • La ce echipe de club evoluează tinerii de la Naționala U19? Patru au trecut pe la Steaua
  • Scoruri fluviu în manșa tur a barajului de promovare în Liga 3. Surpriză la Beiuș!
  • Remiză spectaculoasă pentru Rapid în primul amical din Slovenia
  • Victorie la limită pentru Dinamo în amicalul cu CS Afumați. Gol Caragea

Citește și

wc-ul-din-fundul-curtii
Cultură și Educație

Coaliția pentru Educație vrea acțiuni concrete pentru școlile și grădinițele cu WC-uri în curte

4 minute
Cultură și Educație

Visurile împlinite ale unui mare savant: Henri Coandă

10 minute
Cultură și Educație

TIFF 2021 în cifre

5 minute
Cultură și Educație

Concepția despre om în istoria filozofiei antice

5 minute
favicon curierul national favicon curierul national
  • EDIȚIA DIGITALĂ
  • ABONAMENT DIGITAL
  • PUBLICĂ ANUNȚ ÎN ZIAR
  • CONTACTEAZĂ-NE

PUBLICAȚIA

  • Despre noi
  • Publicitate
    • Fonduri Europene
    • Anunțuri Mică Publicitate
    • Advertorial
  • Redacția
  • Contact

ȘTIRI

  • Actualitate
  • Extern
  • Cultură și Educație
  • Politic
  • Sport
  • București

BANI

  • Economie
  • Companii
  • IT
  • Agricultură
  • Energie
  • Fiscalitate
  • Imobiliare
  • Turism

PARTENERI

  • B1 TV
  • Gazeta de Sud
  • Money Buzz!
  • Știrile de Azi
  • Goool.ro
  • Bucharest Daily News
  • Slatina Buzz!

BUN DE AFACERI, DIN 1990

Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?