3.7 C
București

Centrul vechi al Craiovei, de închiriat

Centrul Vechi al urbei arată dezolant în această perioadă a anului, din punct de vedere estetic. Foarte multe spaţii comerciale din acea zonă au rămas goale şi sunt de închiriat. Vitrinele mari, acoperite cu hârtii, geamurile sparte şi lipsa activităţii dau o imagine de loc părăsit. Mai sunt destule spaţii în care se desfăşoară activitate şi unde se prestează servicii sau se vând diverse produse.

Cel mai probabil, activităţile comerciale din Centrul Vechi al Craiovei nu au prins la publicul craiovean. Unele afaceri s-au închis, altele s-au relocat în zone diverse.

Partea din Centrul Vechi cunoscută sub numele de strada Lipscani abundă în spaţii de închiriat. Locurile care odinioară abundau în magazine cu rochii şi accesorii pentru mirese, cu articole diverse de îmbrăcăminte, de încălţăminte, cu cărţi şi produse de telefonie sunt aproape pustii, în această perioadă a anului.

Multe vitrine au rămas goale. Altele sunt astupate cu hârtie. Multe spaţii comerciale au rămas neocupate. Cert este că acolo nu se mai desfăşoară nicio activitate. Peste tot au apărut afişe cu anunţuri scrise cu litere mari „DE ÎNCHIRIAT“.

Chiriile sunt mari: 25 de euro pe metrul pătrat

Fiind o zonă din plin centrul urbei, tarifele practicate la chirii sunt unele mari. Sunăm la mai multe dintre numerele afişate, pentru a vedea cu cât se închiriază spaţiile comerciale din zona străzii Lipscani. Proprietarii de spaţii cer între 23 şi 25 de euro pe metrul pătrat. De exemplu, pentru un spaţiu de 60 mp se cere o chirie lunară de 1.400 de euro. La aceasta se adaugă costul cu utilităţile, care pe timpul iernii pot fi însemnate. Deci, firma sau persoana care închiriază acolo un spaţiu pentru a desfăşura o activitate economică trebuie să îşi calculeze venituri lunare care să acopere costul mărfii, costul cu salariile, cu utilităţile, dar mai ales costul cu chiria, care nu este de neglijat.

Întrebăm o doamnă care desfăşoară activitate în zonă de ce s-a închis un magazin de rochii de mireasă care funcţiona înainte în apropiere. „Nu a mai mers. Pe timpul iernii nu prea trece lumea pe aici. Vara vin mai mult pentru promenadă. Nu mai intră să cumpere. Pe vremuri era cunoscută zona Lipscani drept locul unde găseai rochii de mirese. Acum, nu mai merge. Se cumpără rochii din alte părţi“, a spus o doamnă care a închiriat un spaţiu pe strada Lipscani.

Înaintăm pe Lipscani şi observăm anunţuri de închiriere şi la etajele clădirilor. Mai mult decât atât, este de închiriat şi singura cu exteriorul de sticlă şi care diferă de stilul centrului istoric. Este vorba de clădirea care găzduia odinioară Bancpost. Acesta are un afiş uriaş montat pe partea din faţă, prin care se anunţă că acea clădire este de închiriat. În laterala acelui imobil, pe partea dreaptă, o altă clădire care se renovează are şi ea un banner mare afişat, cu un anunţ de închiriere.

Proprietarii ţin la tarifele de închiriere

Deşi este vizibil că zona nu merge din punct de vedere economic, proprietarii unor astfel de spaţii ţin morţiş la tarifele de închiriere practicate. În ciuda lipsei vizibile de clienţi, proprietarii nu scad tarifele de închiriere de la 23-25 de euro pe metrul pătrat. În zona centrală a Craiovei sunt spaţii de închiriere de birouri, de exemplu, unde tariful de chirie este de 11-12 euro pe metrul pătrat.

Cu toate acestea, în Centrul Vechi cel mai mic spaţiu costă 1.200 de euro, pentru a fi închiriat. Întrebat dacă nu doreşte să lase din preţ, un proprietar a replicat: „Nu lăsăm, doamnă! Acesta este preţul pieţei în zonă. S-au făcut investiţii în acele spaţii şi zona este una foarte bună!“. Vitrinele goale şi abundenţa de afişe cu anunţuri de închiriere îl contrazic pe respectivul proprietar.

Unele firme care deţin spaţii în zonă aleargă disperate după clienţi, însă nu negociază tariful de închiriere. Un proprietar sunat în cursul dimineţii a revenit el cu telefon în după-amiaza aceleiaşi zile. El a întrebat dacă ne-am hotărât să închiriem spaţiul de 80 mp, pus la dispoziţie de firma sa, precizând că are mai multe spaţii în zonă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

“Situația este gravă”- avertizează președintele Xi Jinping. Consideră însă că bătălia cu virusul ucigaș va fi câștigată

Epidemia cu coronavirus iese din granițele zonei Wuhan. Epidemia a făcut, duminică, o primă victimă la Shanghai. 40 de...

Coronavirus: Virusul ucigaș continuă să se răspândească. Beijingul face apel la armată. 56 mil. persoane, rupte de restul lumii

Xi Jinping dă asigurări că bătălia cu virusul va fi câștigată 459 de medici sunt trimiși...

Violent seism cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter în Turcia

Un prim bilanț provizoriu arată că după seismul produs vineri seară în estul țării, provincia Elazig, 20 persoane și-au...

Beijingul ia măsuri severe împotriva extinderii epidemiei cu Coronavirus. Peste 40 mil. persoane din epicentrul epidemiei, rupte de restul lumii

Potrivit ultimelor bilanțuri transmise de corespondenții presei străine în China, vineri la prânz, existau 26 de morți și cel...

TRENDING

Comertul online transfrontalier: 3 tari unde sa iti extinzi afacerea

Comerțul online transfrontalier este sectorul care cunoaște...

Culorile anului în modă: ce și cum se poartă!

În industria fashion, culoarea reprezintă un adevărat limbaj...