Eugen Măruţă (gds.ro)
Complexul Energetic Oltenia (CEO) va scăpa de pierderi prin diminuarea capitalului social.
Astfel, Directoratul Complexului Energetic Oltenia a întocmit documentația necesară pentru aprobarea de către acționari a acoperirii pierderilor de un miliard de lei, înregistrate la finalul anului trecut. Pierderile vor fi eliminate prin reducerea capitalului social de la 1,27 miliarde de lei la 270.000.000 de lei, respectiv de la 127 de milioane de acțiuni la 27 de milioane de acțiuni, în valoare de 10 lei fiecare și aprobarea noii structuri a acționariatului. Potrivit documentației întocmite de Complexul Energetic Oltenia trimisă deja spre aprobare în AGA, statul, prin Ministerul Energiei, va rămâne cu 20,8 milioane de acțiuni în valoare de 208 milioane de lei( 77,1%) din capitalul social și din participarea la beneficii și pierderi.
Fondul Proprietatea va avea 5,8 milioane de acțiuni în valoare de 58 de milioane de lei( 21,5%). De asemenea, al treilea acționar, Electrocentrale Grup va rămâne cu 228.000 de acțiuni în valoare de 2,28 de milioane de lei( 0,84% ). Nu în ultimul rând, al patrulea acționar al CEO, respectiv societatea Închiderea Conservarea Minelor SA, va avea 119.000 acțiuni cu o valoare de 1,19 milioane de lei, adică 0,44% din total. Hotărârea privind diminuarea pierderilor prin reducerea capitalului social va fi supusă aprobări AGA în ședința de vineri, după care va fi trimisă Comisiei Europene. Diminuarea pierderilor este o cerință a Comisiei Europene, în vederea aprobării Planului restructurare.
Proiecte pe masa acționarilor CEO
Este de amintit că acționarii Complexului Energetic Oltenia se reunesc vineri la București. Sunt programate două ședințe, una ordinară și alta extraordinară. Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Complexul Energetic Oltenia va aproba prelungirea contractului de mandat pentru membrii Consiliului de Supraveghere, de la data expirării, în baza OUG 109, privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, până la finalizarea unei selecții. Contractele de mandat vor fi prelungite prin acte adiționale. Acestea vor avea o durată de două luni de zile și vor înceta în cazul în care se va încheia selecția de noi manageri, proces aflat în derulare. Acționarii vor aproba și semnarea actelor adiționale de către un reprezentant al acționarului principal. Este vorba de Ministerul Energiei.
Componența Consiliului de Supraveghere
Componența Consiliului de Supraveghere este următoarea:
Marcoci Alexandru – Președinte
Vlad Constantin – Membru
Georgescu Petre Mădălin
Vasile Marian – Membru
Tanasiev Vladimir – Membru
Eftenoiu Mădălin -Cornel – Membru
Ședință AGEA
În cadrul ședinței extraordinare a acționarilor va fi aprobată prelungirea unor contracte de achiziție prin acte adiționale, precum cel încheiat cu Artego pentru furnizarea de benzi din cauciuc. De asemenea, va fi prelungită perioada acordării împrumutului de 251 de milioane de euro. Este vorba de ajutorul individual de stat pentru salvare. Prelungirea va fi până la data de 31 decembrie 2021, dar nu mai mult de data aprobării Planului de restructurare de către Comisia Europeană. Un alt proiect de pe ordinea de zi este cel legat de acoperirea pierderilor de pe anul trecut prin reducerea capitalului social, ar altul se referă la scoaterea la vânzare a Termocentralei de la Chișcani, județul Brăila.