Ministrul de Externe Wang Yi a expus poziția Chinei în probleme precum relațiile dintre marile puteri, conflictele regionale și guvernarea globală, în timpul conferinței de presă de vineri pe tema ”Relațiile externe și diplomația Chinei”, organizată în cadrul sesiunii anuale a forului legislativ suprem. Analiștii susțin, citându-l, că în lumea volatilă plină de incertitudini, China este un factor prețios al certitudinii, care aduce lumii siguranță, căldură și încredere.
Certitudinea Chinei constă în fermitatea cu care își apără interesele naționale. La noua rundă de taxe vamale instituite de administrația americană pentru produsele chinezești, ministrul de Externe Wang Yi a adresat întrebări în lanț, enumerând aspecte reale care confirmă că SUA a căzut în propria sa ”capcană vamală”. Cu privire la suprimarea suferită de China în domeniul tehnico-științific, oficialul chinez a exprimat convingerea Chinei de a depăși blocadele, invocând povestea filmului de animație ”Ne Zha 2”. Legat de provocările la adresa principiului unei singure Chine, oficialul a declarat cu tărie că ”China va realiza definitiv și negreșit reunificarea”. Aceste atitudini transmit un semnal clar: niciun fel de presiuni extreme, amenințări sau șantaje nu pot împiedica pașii avansării Chinei.
Perseverarea pe calea dezvoltării pașnice, susținerea păcii mondiale și a dreptății internaționale constituie o altă certitudine adusă de China lumii. De exemplu, pentru soluționarea crizei din Ucraina, China a desemnat un trimis special care a efectuat anul trecut mai multe vizite de tip croazieră de mediere. China împreună cu Brazilia au prezentat ”Consensul în șase puncte” privind soluționarea politică a crizei. De asemenea, China a inițiat alături de statele din ”Sudul Global” înființarea grupului ”Prietenii păcii” . Analiștii apreciază că poziția Chinei în problema crizei din Ucraina poate rezista testului istoriei.

Certitudinea Chinei se regăsește și în promovarea dezvoltării care este cheia atotputenică în soluționarea tuturor problemelor. În 2024, China a realizat o creștere economică de 5%, contribuind cu 30% la creșterea economiei globale. Începând din luna decembrie 2024, China aplică taxe vamale zero la toate produsele importate din țările cele mai subdezvoltate cu care are stabilite relații diplomatice. China a prezentat Inițiativa privind gestionarea inteligenței artificiale la nivel global, document menit să protejeze inovațiile tehnico-țtiințifice de a fi ”jocul țărilor bogate și al indivizilor bogați”. În fața relansării protecționismului în plan internațional, China este hotărâtă să extindă deschiderea către exterior, făcând ”călătoria în China” tot mai populară la nivel global.
În 2025 se vor împlini 80 de ani de la victoria obținută în războiul antifascist mondial, dar și de la înființarea Organizației Națiunilor Unite (ONU). În condițiile în care unilateralismul este în revenire, politica de forță este în expansiune, iar autoritatea ONU întâmpină suspiciuni și provocări, unii consideră că ordinea internațională se află în momentul cel mai periculos de după cel de-al Doilea Război Mondial. În actualele momente de importanță crucială, China adoptă din nou o poziție clară: va sta cu fermitate de partea dreptății internaționale, se va opune categoric politicii de forță și hegemonismului, va susține neclintit statutul central al ONU, sistemul multilateralismului și interesele Sudului Global.
Atât pentru China, cât și pentru întreaga omenire, 2025 este un an neobișnuit. În tulburările globale de azi, cea mai mare certitudine este incertitudinea. China este angajată în a aduce lumii și mai multe beneficii și oportunități, prin stabilitatea și progresul său, cu scopul de a contracara incertitudinile lumii volatile, cu certitudinea dezvoltării sale pașnice, pentru ca toată lumea să aibă un viitor mai bun.