În timpul sesiunii plenare din iulie, Comitetul Economic și Social European (CESE) a adoptat o rezoluție prin care respinge ideea transformării politicii de coeziune într-un mecanism similar cu Facilitatea pentru redresare și reziliență (FRR). CESE solicită consolidarea politicii de coeziune și implicarea societății civile, așa cum a fost pentru perioada de programare 2021-2027.
Politica de coeziune nu ar trebui să devină un instrument de gestionare a crizelor. Rezoluția CESE „Nimeni nu este lăsat în urmă! Pentru o politică de coeziune incluzivă și participativă în sprijinul coeziunii sociale, economice și teritoriale” vine într-un moment crucial, când UE se pregătește din nou în urma alegerilor europene din iunie. Unii pledează pentru dezmembrarea politicii de coeziune, principalul mecanism de finanțare al UE pentru dezvoltarea regională, care are ca scop corectarea dezechilibrelor dintre țări și regiuni și reducerea bugetului acesteia. Chiar și poziția de comisar pentru coeziune și reforme este din ce în ce mai atentă.
„Vrem să fim foarte clari și să cerem Comisiei și Parlamentului să nu cedeze presiunilor”, a insistat președintele CESE, Oliver Röpke. „CESE se opune transformării politicii de coeziune într-un mecanism similar cu Instrumentul pentru redresare și reziliență, căruia îi lipsește o implicare semnificativă a părților interesate și o gestionare partajată.”
Președintele Röpke le-a scris noilor lideri ai grupurilor politice din Parlamentul European, subliniind cât de importantă este această problemă.
Președintele secției ECO a CESE, Ioannis Vardakastanis, a spus: „Credem cu fermitate că principiul de bază al politicii de coeziune a UE, care afirmă că „nimeni nu trebuie lăsat în urmă”, continuă să fie crucial și valabil. Partenerii societății civile sunt angajați să lucreze împreună pentru a îndeplini acest obiectiv prin politici solide de investiții ale UE.”
Protejarea și modernizarea politicilor de coeziune
CESE subliniază că fondurile RRF ar trebui să fie aliniate la viitoarea politică de coeziune, construită pe o abordare de jos în sus, cu o guvernanță regională solidă. Politica de coeziune nu ar trebui să fie orientată exclusiv către criză și trebuie să continue sub supravegherea unui comisar dedicat. Finanțarea suficientă în cadrul unui cadru financiar multianual ambițios, planul bugetar pe termen lung al UE, este esențială pentru viitoarea extindere a UE și investițiile continue în regiunile în curs de dezvoltare. Această strategie are ca scop menținerea eficienței politicii și promovarea dezvoltării regionale durabile pe termen lung.
Noua rezoluție urmează două seturi anterioare de recomandări adoptate în mai 2024, în care CESE a subliniat importanța integrării și a împuternicirii organizațiilor societății civile pentru a utiliza în mod eficient fondurile de coeziune. Comitetul a cerut, de asemenea, ca instrumentele de conformitate să fie consacrate în tratatele de aderare pentru a aborda potențialele provocări post-aderare, cum ar fi problemele legate de emigrare și statul de drept.