Comitetul Economic și Social European (CESE), la solicitarea Președinției belgiene a Consiliului UE, a făcut publice recomandări esențiale care vizează consolidarea coeziunii sociale, gestionarea datoriilor și prioritizarea investițiilor în sănătate și ocuparea forței de muncă în întreaga Europă. CESE și-a exprimat îngrijorarea că bugetele restrictive ar putea încetini progresele în combaterea sărăciei și a schimbărilor climatice.
CESE și-a prezentat recomandările în avizul „Sprijinirea creșterii favorabile incluziunii pe termen lung prin reforme și investiții”, care a fost adoptat și dezbătut în cadrul sesiunii plenare din martie cu comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, și ministrul belgian al pensiilor și sociale. Integrare, Karine Lalieux.
Aceste recomandări vin într-un moment esențial, deoarece Europa face față provocărilor generate de disparitățile sociale și Obiectivele de dezvoltare durabilă. Cu reforme și instrumente adecvate, investițiile sociale vor da roade pe termen lung și vor asigura o viață decentă pentru toți europenii.
CESE a subliniat necesitatea alinierii măsurilor propuse, cum ar fi semestrul european și pilonul european al drepturilor sociale. Această aliniere este considerată esențială pentru o coordonare eficientă între statele membre și pentru monitorizarea transparentă a planurilor naționale, ambele vor îmbunătăți guvernanța generală a politicilor sociale și economice în cadrul UE.
În deschiderea dezbaterii din cadrul sesiunii plenare, președintele CESE, Oliver Röpke, a declarat: „Când discutăm despre un program strategic solid pentru Europa nu putem sări peste dimensiunea socială a acestuia. Cetățenii noștri cer să ne intensificăm eforturile pentru a promova Europa socială și pentru a le proteja drepturile și ființa. Angajamentul nostru față de Modelul Social European rămâne crucial. Viitorul nu este doar Europa, este Europa Socială.”
Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a spus că „Pilonul european al drepturilor sociale este un instrument fundamental. În ultimii cinci ani, am transformat aceste 20 de principii în politici, de la salariile minime adecvate la Garanția copiilor, la platformă de lucru pentru combaterea persoanelor fără adăpost. În continuare, ne vom concentra în continuare pe aducerea mai multor persoane pe piața muncii, în special femei și migranți. Inițiativele de recalificare sunt vitale pentru abordarea dezvoltărilor tehnologice. Reducerea riscului de sărăcie va continua să fie prioritatea noastră, deoarece subminează atât coeziunea socială, cât și stabilitatea economică”.
Ministrul belgian pentru pensii și integrare socială, Karine Lalieux, a subliniat cât de urgent este să creăm o Europă socială cu adevărat incluzivă. „Lăsarea oamenilor în urmă nu va contribui la dezvoltarea societății noastre”. Ea a subliniat necesitatea unor eforturi concertate pentru a aborda decalajul de pensii între femei și bărbați, lipsa adăpostului și incluziunea digitală, reiterând angajamentul președinției belgiene de a plasa Europa Socială în prim-planul dezbaterilor UE.
În aprilie, președinția belgiană va organiza o conferință la nivel înalt privind pilonul european al drepturilor sociale la La Hulpe, în vederea promovării implementării pilonului.
O temă centrală a avizului CESE, elaborat de raportorii CESE Wauthier Robyns, Javier Doz Orrit și Luca Jahier, este necesitatea de a utiliza mai eficient resursele financiare, inclusiv prin explorarea parteneriatelor public-privat. Comitetul solicită, de asemenea, ca UE să aibă până în 2026 o capacitate financiară susținută de orientări și mecanisme de finanțare la nivelul UE, care să permită Uniunii să abordeze priorități comune, cum ar fi investițiile sociale și stabilizarea ciclică.
Avizul subliniază necesitatea alinierii semestrului european la pilonul european al drepturilor sociale pentru a consolida dimensiunea socială a guvernanței economice.
Comitetul subliniază că partenerii sociali și societatea civilă ar trebui să fie implicați în procesele decizionale și propune îmbunătățiri ale sistemelor de protecție socială, menite să maximizeze impactul investițiilor sociale.
CESE subliniază, de asemenea, importanța asigurării unei tranziții echitabile în timpul transformărilor ecologice și digitale, solicitând un cadru politic cuprinzător al UE care să garanteze incluziunea.