Prin intermediul comunicatului oficial de joi, Comitetul Economic și Social European (CESE) anunță că a prezentat o nouă viziune pentru transformarea sistemelor agricole, de pescuit și alimentare ale UE pentru a rezista mai bine crizelor, asigurând în același timp durabilitatea. Avizul „Promovarea sistemelor alimentare durabile și rezistente în timp de criză”, solicitat de președinția maghiară, a fost adoptat în plenul din octombrie. Concentrându-se pe securitatea alimentară, veniturile echitabile pentru producători, reziliența ecologică și următoarea generație de producători de alimente, aceste propuneri oferă UE o cale clară pentru a construi un sistem alimentar care nu numai că supraviețuiește provocărilor continue și crizei, dar prosperă pe termen lung.
Astfel, CESE are în vedere un sistem alimentar competitiv, rezistent la crize și aliniat la obiectivele sociale și de mediu ale UE. „Asigurarea unor venituri stabile și durabile pentru producători este esențială, la fel ca și promovarea unei politici alimentare bazate pe cunoaștere, care încurajează inovația”, a declarat Arnold Puech d’Alissac, președintele Organizației Mondiale a Fermierilor și unul dintre cei trei raportori ai avizului. Pentru a sprijini această viziune, CESE solicită un nou model de politică, care să consolideze poziția de negociere a sectorului agricol în lanțul alimentar atunci când vine vorba de negocierile privind prețurile, precum și o creștere a bugetului pentru finanțarea adecvată a agriculturii și pescuitului din UE.
CESE insistă asupra faptului că viitoarele acorduri comerciale ar trebui să includă standardele Green Deal și Farm to Fork pentru a asigura o concurență loială și pentru a menține o calitate ridicată a alimentelor, aliniind comerțul global la obiectivele de durabilitate ale UE.
„Asigurarea unui venit echitabil pentru producătorii primari este esențială”, a menționat Piroska Kállay, raportor din Ungaria. ”Trebuie să vedem fermierii ca parte a soluției și nu ca parte a problemei”, a adăugat ea. Aplicarea mai strictă a practicilor comerciale neloiale și standardizarea aplicării acestora la nivelul UE, precum și introducerea unei interdicții privind vânzarea sub cost, sunt pași necesari pentru a reechilibra puterea în lanțul de aprovizionare cu alimente.
Pentru a susține sistemul alimentar pentru generațiile viitoare, CESE pledează pentru politici care promovează reînnoirea generațională, în special pentru tineri și femei. Aceasta include educația, formarea și sprijinul pentru cooperative și agricultura asistată de comunitate, care dezvoltă rezistența prin distribuirea riscurilor și beneficiilor economice în mod mai echitabil între producători.
CESE recomandă, de asemenea, să se recompenseze eforturile de captare a carbonului în agricultură, cum ar fi gestionarea durabilă a solului, implementând în același timp politici de prevenire a relocarii carbonului. „Aceste măsuri ar ajuta la alinierea producției alimentare la obiectivele UE în materie de climă și angajamentele globale de mediu”, a declarat Joe Healy, raportor din Irlanda.
Ca răspuns la amenințarea crescândă a dezastrelor legate de climă, CESE propune un sistem de asigurare publică la nivelul UE, susținut de investiții publice, pentru a proteja producătorii de dezastre naturale, cum ar fi inundațiile sau neregulile recoltelor, asigurând continuitatea aprovizionării cu alimente.
Gestionarea durabilă a solului și a apei este esențială pentru productivitatea pe termen lung. CESE îndeamnă politici care să regenereze și să restabilească sănătatea solului, să mărească eficiența apei și să reducă utilizarea apei; — pași esențiali în menținerea rezistenței împotriva presiunilor climatice.
În plus, CESE solicită reducerea birocrației de-a lungul lanțului alimentar pentru a eficientiza procesele și pentru a crește transparența. Reglementarea fluxurilor comerciale și stabilirea unui centru de date digitizat pentru urmărirea prețurilor și a costurilor va ajuta la evitarea perturbărilor pieței și la sporirea transparenței în lanțurile de aprovizionare cu alimente.
În sfârșit, CESE își reiterează propunerile anterioare de înființare a unui Consiliu european pentru politică alimentară (EFPC) pentru a consolida dialogul pe problemele legate de alimentație. Această platformă ar reuni diverse părți interesate pentru a alinia politica alimentară la obiective sociale și de mediu mai largi, asigurând o abordare coerentă a sistemelor alimentare ale UE. CESE ia act cu satisfacție de propunerea similară din raportul dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE.
Propunerile CESE oferă o foaie de parcurs cuprinzătoare pentru consolidarea sistemelor alimentare ale UE, făcându-le mai rezistente, durabile și echitabile în fața provocărilor globale tot mai mari.