Fermierii români beneficiaza de noi asigurari de plata. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a lansat recent Submăsura 17.1. „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor şi a plantelor” ce permite acordarea de subvenții la plata primelor de asigurare, un proiect care vine în sprijinul fermierilor români.
Astfel, se aşteaptă ca asigurările agricole să devină mai accesibile pentru fermieri, protejându-i de riscurile la care sunt expuși și contribuind astfel la stabilitatea financiară a afacerilor acestora.
,,Ne bucurăm că acest proiect, început în 2016, a fost, acum, finalizat. Am avut o colaborare foarte bună cu toate autoritățile implicate și cu asociațiile de fermieri. Lansarea acestei Submăsuri poate reprezenta un real sprijin pentru fermieri, având ca scop atât creșterea gradului de accesare a polițelor agricole, cât și o diversificare a riscurilor asigurate”, a declarat Iulia Nicola, specialist asigurări generale în cadrul UNSAR.
Începând cu 1 aprilie 2019, fermierii pot depune cereri de finanțare la AFIR, beneficiind astfel de acoperirea unei părți din prima de asigurare eligibilă, termenul limită pentru actuala sesiune fiind 30 noiembrie 2019. Actuala sesiune este destinată asigurării culturilor de primăvară, iar spre finalul anului urmează să fie deschisă o nouă sesiune pentru finanțarea asigurării culturilor de toamnă. Valoarea totală a fondurilor disponibile pentru fermieri este de 42,7 milioane EUR, potrivit informațiilor publicate de AFIR.
,,Fermierii vor fi astfel încurajați să participe la instrumente de gestionare a riscurilor prin suportarea din fondurile disponibile prin PNDR – Programul Naţional de Dezvoltare Rurală – a unei părți din prima de asigurare eligibilă plătită de către fermier. Sistemul de mutualizare a riscurilor climatice prin intermediul asigurătorilor poate contribui la creşterea gradului de acoperire prin asigurare, dar și la dezvoltarea mediului concurențial. Totodată, acest sistem aduce beneficiile unei administrări facile, bazată pe expertiza și experiența asigurătorilor, dar și pe siguranța și încrederea conferite de exigențele legislației specifice și a normelor de supraveghere”, a mai precizat Iulia Nicola.
Prin accesarea unei polițe de asigurare agricole, fermierii pot beneficia de protecție financiară împotriva fenomenelor climatice nefavorabile precum inundațiile, grindina, ploile torențiale sau ploile excesive de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul, tornada, înghețul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), seceta sau arşiţa.
Subvenționarea primelor de asigurare reprezintă o practică obișnuită şi în alte țări europene, precum Franţa, Italia, Olanda, Belgia, Portugalia, Ungaria, Croaţia, Letonia, Lituania sau Malta, deoarece sprijinul guvernamental contribuie la creşterea gradului de rezilienţă a fermierilor. Producția agricolă poate fi afectată semnificativ de fenomenele climatice, iar această măsură de sprijin la primele de asigurare facilitează accesul fermierilor la asigurări prin intermediul cărora să poată obţine despăgubiri pentru pierderile rezultate în urma dezastrelor naturale sau altor fenomene climatice nefavorabile. Totodată, măsura ajută fermierii să aibă un rol activ în diminuarea incertitudinii economice a sectorului agricol cauzată de schimbările climatice.