Potrivit Institutului SIPRI, cu baza la Stockholm, în 2021 au fost cheltuite 2.113 miliarde de dolari pe echipamente militare. Statele Unite, China, India, Regatul Unit și Rusia concentrează două treimi din aceste cheltuieli. Este pentru al șaptelea an consecutiv când în lume este bătut recordul la cheltuielile militare, în ciuda dificultăților economice provocate de pandemia de Covid-19, ajungând astfel la peste 2,1 trilioane de dolari. Este cifra cea mai ridicată înregistrată vreodată la cheltuielile militare ale lumii, a declarat Diego Lopes da Silva, cercetător la SIPRI. Cel mai mare cheltuitor este în continuare America. Cu cele 800 miliarde de euro cheltuite în acest domeniu, povara militară americană s-a diminuat totuși un pic, ajungând la 3,5% din PIB. Dat fiind că americanii cumpără mai puține arme, grosul bugetului este consacrat cercetării și dezvoltării în domeniul militar. Este vorba de tehnologii aparţinând generațiilor noi care permit Statelor Unite menținerea avansului față de restul lumii, apreciază experții.
China, cel de-al doilea mare cheltuitor în scop militar din lume, cu sume ce ajung la 293 miliarde de dolari, și-a majorat cheltuielile în 2021 cu 4,7%, marcând astfel cel de-al 27-lea an consecutiv de creșteri ale acestor cheltuieli.
Războiul în Europa
O dată cu creșterea tensiunilor în Europa, țările membre ale NATO și-au majorat sensibil cheltuielile militare. Anul trecut, opt membri ai Alianței Atlantice au atins obiectivul de 2% din PIB pentru bugetul militar. Iar invadarea Ucrainei de către Rusia a determinat un mare număr de alți membri să-și revadă, în creștere, bugetele lor militare.
În țări africane, spre exemplu Nigeria, cheltuielile militare au urcat până la 4,5 miliarde de dolari, reprezentând o creștere de 56%. O creștere ce intervine ca răspuns la extremismul violent și la insurecții separatiste.