14.6 C
București
marți, 11 mai

Cheltuielile turiştilor nerezidenţi, în medie de 2.609,7 lei/persoană

Numărul total de nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective, în trimestrul IV2020 a fost de 59,8 mii, cheltuielile acestora însumând 139,2 milioane de lei, potrivit INS.

În anul 2020, numărul de turişti nerezidenţi cazaţi în structurile de cazare turistică colective a fost de 452,1 mii, cheltuielile acestora însumând 1179,8 milioane de lei.

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 60,0% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România, în trimestrul IV 2020, cheltuielile acestora reprezentând 54,7% din totalul cheltuielilor pentru acest trimestru.

40,0% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, în trimestrul IV 2020, au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (62,4%) și pentru vizitarea prietenilor și rudelor (17,0%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, pelerinaj religios, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, în trimestrul IV 2020, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (52,9%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (82,7% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 16,3%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 16,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 54,7% au fost destinate alimentelor şi băuturilor iar 26,7% cadourilor și suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 65,9% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 32,5% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, în trimestrul IV 2020, 48,5% şi-au organizat singuri sejurul, 28,9% prin agenţii de turism, iar 22,6% prin alte modalităţi de organizare a călatoriei.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România, în trimestrul IV 2020, a fost avionul, folosit de 67,3% din numărul total de turişti, în timp ce 29,0% au utilizat autoturisme proprii, 2,0% autocare și autobuze, iar 1,7% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 63,4% dintre turiştii nerezidenţi sosiți în România, în anul 2020, cheltuielile acestora reprezentând 62,2% din totalul cheltuielilor pentru acest an.

36,6% dintre turiștii nerezidenți sosiți în România, în anul 2020, au călătorit în scop particular, în principal pentru vacanţe (57,0%) și pentru vizitarea rudelor și prietenilor (17,3%). Călătoriile în scop particular includ călătoriile pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri în anul 2020, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (50,3%), din cadrul acestui tip de cheltuieli fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (90,3% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,1%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 14,5% din totalul cheltuielilor pentru afaceri. Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 46,5% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 30,8% cadourilor și suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 67,4% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracții, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 59,0% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România în anul 2020, 43,6% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, 34,4% și-au organizat singuri sejurul, iar 22,0% prin alte modalităţi de organizare a călătoriei.

Principalul mijloc de transport utilizat pentru a sosi în România în anul 2020 a fost avionul, folosit de 77,7% din numărul total de turişti, în timp ce 18,3% au utilizat autoturisme proprii, 3,0% autocare și autobuze, iar 1,0% au sosit cu alte mijloace de transport (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.).

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW