Conferința centrală dedicată problemelor economice a avut loc la Beijing miercuri și joi, fiind decise prioritățile activităților economice în 2025. Secretar general al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, președinte al Chinei și președinte al Comisiei Militare Centrale, Xi Jinping, a participat la reuniune, prezentând un discurs.
Potrivit celor discutate, în ciuda „situației complexe și severe a presiunilor externe în creștere și a dificultăților interne în creștere”, China a asigurat stabilitatea generală și progresul constant al economiei, obiectivele și sarcinile majore pentru dezvoltarea economică și socială din 2024 fiind așteptat să fie îndeplinite.
China trebuie să adopte politici macro mai proactive, să extindă cererea internă și să promoveze dezvoltarea integrată a inovației științifice, tehnologice și a inovației industriale, pentru a înregistra o activitate economică bună în 2025.
De asemenea, trebuie depuse eforturi pentru a asigura dezvoltarea constantă a piețelor imobiliare și bursiere, pentru a proteja și dezamorsa riscurile și șocurile externe în domeniile cheie, dar și pentru a stabiliza așteptările și a stimula vitalitatea, astfel încât să fie promovată redresarea economică susținută
De la politica fiscală la politica monetară
China va adopta o politică fiscală mai proactivă, inclusiv o creștere a raportului deficitului și emiterii de obligațiuni speciale de trezorerie pe termen foarte lung și obligațiuni cu destinație specială pentru administrația locală.
Potrivit Ministerului chinez al Finanțelor, raportul datoriei publice în PIB a fost de 67,5% la sfârșitul anului 2023, mult mai mic decât media de 118,2% în rândul membrilor G20 și 123,4% pentru țările G7, estimată de Fondul Monetar Internațional (FMI). Deficitul fiscal al Chinei a fost mult timp sub 3%, semnificativ mai mic decât alte economii majore.
Cu o rată scăzută a efectului de levier guvernamental, bugetul central al Chinei are loc pentru creșterea împrumuturilor și extinderea deficitului, a declarat ministrul Finanțelor Lan Fo’an, în luna octombrie.
Potrivit Conferinței centrale dedicată problemelor economice, China va adopta o politică monetară „moderat relaxată” și va reduce rata rezervelor minime obligatorii și ratele dobânzilor, atunci când va fi necesar, pentru a asigura o lichiditate adecvată.
Aceasta marchează prima tranziție, de la „prudent”, la „moderat relaxată”, în poziția monetară a țării de după 2011.
De la începutul anului 2024, Banca Poporului din China – banca centrală, a redus rata rezervelor minime obligatorii de două ori, cu 1% în total, pentru instituțiile financiare, eliberând aproximativ 2 trilioane yuani (aproximativ 274,8 miliarde USD) în lichiditate pe termen lung.
De la cererea internă la deschidere
Conferința centrală dedicată problemelor economice a prezentat prioritățile pentru activitatea economică din 2025 în nouă domenii, de la stimularea consumului și dezvoltarea de productivitate de nouă calitate, la prevenirea și abordarea riscurilor în domeniile-cheie, consolidarea rezultatelor campaniei de eliminare a sărăciei și stimularea dezvoltării ecologice.
Reuniunea a subliniat necesitatea de a stimula puternic consumul, de a îmbunătăți eficiența investițiilor și de a extinde cererea internă în toate domeniile.
China rămâne una dintre cele mai mari piețe din lume. Din ianuarie până în octombrie 2024, vânzările totale cu amănuntul de bunuri de larg consum din China s-au apropiat de 40 de trilioane yuani, în timp ce totalul din 2023 a fost de peste 47 trilioane yuani, potrivit Biroului Național de Statistică.
Programul național care vizează promovarea comerțului cu bunuri de larg consum, prezentat în luna martie, a demonstrat că există spațiu neexploatat în cerererea internă a Chinei. Peste 30 de milioane de participanți au fost atrași în program, contribuind cu vânzări totale de peste 400 de miliarde yuani.
În cadrul reuniunii de două zile s-au solicitat mai multe eforturi pentru a promova deschiderea la nivel înalt și pentru a asigura creșterea constantă a comerțului exterior și a investițiilor străine.
„Dezvoltarea Chinei este deschisă și incluzivă”, a declarat președintele Xi, în timpul întâlnirii cu liderii principalelor organizații economice internaționale, inclusiv FMI, avută marți, la Beijing, cu o zi înainte de începerea Conferinței centrale dedicată problemelor economice.
China va pune în aplicare noi sisteme pentru o economie deschisă la standarde mai înalte, va oferi mai multe oportunități pentru dezvoltarea altor țări și va împărtăși mai multe beneficii pentru dezvoltare cu lumea, a transmis Xi.
Începând cu 1 decembrie, China a acordat tratament tarifar zero pentru 100% din liniile tarifare tuturor țărilor cel mai puțin dezvoltate, cu care are relații diplomatice.
Acest lucru va ajuta ca tot mai multe produse din aceste țări să intre pe piața chineză, împărtășind oportunități și stimulând dezvoltarea, a declarat Lyu Daliang, oficial în cadrul Administrației Generale a Vămilor din China.