Al 16-lea summit BRICS a avut loc marți în Kazan, Rusia. La primul summit, după extindere, președintele Chinei Xi Jinping a apelat la toate părțile să își unească forțele pentru construirea unui mecanism BRICS pașnic, inovativ, verde, echitabil și uman și a anunțat mai multe inițiative în domeniul securității, dezvoltării, guvernanței globale și schimburilor și înțelegerii reciproce a civilizațiilor.
Lume este acum într-o nouă etapă de turbulențe și schimbări, cu conflicte regionale frecvente și deficit crescut de securitate. Inițiativa Chinei de a construi un „BRICS pașnic” înseamnă că țările membre ar trebui să fie exemplu în aplicarea noului concept de securitate și să joace un rol major în protejarea păcii și securității mondiale. Acest lucru este, de asemenea, în conformitate cu așteptările comunității internaționale.
Scopul construirii unui „BRICS inovativ” și „BRICS verde” este de a spori capacitatea de dezvoltare și nivelul de cooperare a țărilor participante. În prezent, impulsul redresării economice globale nu este solid, iar țările în curs de dezvoltare se confruntă cu provocări mai mari. Noua etapă de revoluții științifice și tehnologice și de transformări industriale aduce noi oportunități de dezvoltare. În acest context, China a făcut propuneri orientate spre viitor pentru ca țările BRICS să aibă o dezvoltare de înaltă calitate și să participe la procesul global de tranziție către o economie cu emisii reduse de carbon. China acordă o importanță deosebită îmbunătățirii calității cooperării BRICS și dezvoltării comune a Sudului global.
China a propus construirea unui „BRICS echitabil”, astfel încât țările membre să fie ghid pentru a încuraja țările în curs de dezvoltare să se implice în activități internaționale decizionale, administrative și de stabilire a regulilor în domeniul economiei și de promovare dreptului la cuvânt și reprezentativitate. Astfel, va fi o multipolarizare mondială echitabilă și o globalizare economică incluzivă.
Din punct vedere al structurii mecanismului, țările membre BRICS se află în diferite regiuni ale globului și dispun de istorii și culturi abundente. Un „BRICS uman” ajuta la coexistența incluzivă a diverselor civilizații. Partea chineză vor înființa zece centre de studii peste hotare în următorii cinci ani ca să ofere pregătirea a 1.000 de pedagogi, manageri și studenți, plan care promovează înțelegerea și învățarea reciprocă de civilizație între popoarele țărilor membre.
Alte peste 30 de țări au transmis dorința de a se alătura la BRICS. În urma eforturilor Chinei, la summitul de la Kazan va fi anunțată decizia de extindere la nivel de parteneriat. În ultimii 18 ani, BRICS a devenit primul câmp de colaborare a țărilor în curs de dezvoltare din lume, fapt care indică coerența acestuia cu dezvoltarea mondială și dorința țărilor în curs de dezvoltare de urmărire a păcii, dezvoltării și colaborării. În contextul unui viitor global multipolar și cu criza unui nou Război Rece, țările BRICS nu pot face altceva decât să se unească pentru mecanismul BRICS extins să fie un pilon în construirea unei lumi frumoase.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV