China: Cheltuielile militare record confirmă că SUA reprezintă cea mai mare amenințare la adresa păcii mondiale

Președintele american, Joe Biden, a aprobat bugetul militar pe anul 2022 de 768,2 de miliarde de dolari, în creștere cu 5% față de 2021. Revista (online) americană Slate a relatat că, în contextul inflației, sunt cele mai mari cheltuieli militare de la Cel De-al Doilea Război Mondial.

Profesor la Universitatea Berkeley din California, Robert Reich a declarat că cel mai important pentru „războinicii americani” ar fi profitul. Potrivit unor date statistice, în anul 2020, companiile americane producătoare de arme de foc au donat clasei politice peste 47 de milioane de dolari.

Suma marilor datorii, valurile succesive de COVID, impactul inflației asupra oamenilor defavorizați sunt doar câteva dintre consecințele ce se răsfrâng asupra populației SUA. Chiar și în aceste condiții, administrația americană a rămas nepăsătoare și a alocat sume importante pentru bugetul militar. Este și cauza pentru care vor fi grav afectate serviciile fundamentale ale americanilor.

Din punctul de vedere al politicii externe, uriașul buget militar crește îngrijorarea comunității internaționale față de viitoarele intervenții militare. În ultimii 20 de ani, SUA au declanșat conflicte militare în 85 de țări, sub pretextul terorismului, care au dus la peste 900.000 de decese și zeci de milioane de refugiați.

Parte din bugetul militar, adică 27,8 miliarde de dolari sunt pentru dezvoltarea de arme nucleare, în ciuda faptului că SUA dispune actualmente de cel mai mare și avansat arsenal nuclear din lume. Fără îndoială, acest fapt va amplifica cursa înarmării și va distruge stabilitatea strategică mondială. În urmă cu câteva zile, 700 de oameni de știință și ingineri i-au trimis lui Joe Biden un mesaj public, în care fac apel la dezarmarea nucleară.

Pe de altă parte, bugetul militar al SUA încurajează Taiwanul la creșterea capacității de apărare asimetrică, iar pe reprezentanții Pentagonului să invite armata insulară la manevre militare în zona Pacificului. Decidenții de la Washington trebuie să fie foarte conștienți că cei care joacă cu focul în privința Taiwanului.

Articol realizat de Radio China International și CCTV

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW