Wang Yi: „Dacă SUA renunță la antagonismul ideologic vom putea coexista pașnic”

Wang Yi, Consilier de Stat și Ministru al Afacerilor Externe, a explicat poziția Chinei în relațiile cu SUA, într-un interviu acordat joi agenției de presă Xinhua și China Media Group (CMG).

Oficialul a menționat că relațiile cu SUA au înregistrat schimbări în 2021 față de anii precedenți. Președintele și oficiali de rang înalt americani au declarat succesiv că SUA nu caută un nou Război Rece, nici nu vor să schimbe sistemul de guvernare, nici să consolideze relațiile cu aliații împotriva Chinei, ba mai mult nu vor sprijini „independența Taiwanului” și nu vor intra în conflict cu China. Însă, într-o serie de aspecte legate de suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei, SUA au continuat să creeze dispute care subminează și periclitează relațiile cu Beijingul. „Acesta este un caz tipic americanilor de a spune un lucru și a face altul. Acest fapt pune la mare îndoială credibilitatea SUA”, a declarat Wang Yi.

Cât privește politica Chinei față de SUA, președintele Xi Jinping mizează pe respectul reciproc, coexistență, cooperare și câștiguri comune. Pentru urmărirea acestor elemente, SUA ar trebui să înțeleagă câteva aspecte, a mai subliniat oficialul.

Dezvoltarea și relansarea Chinei reprezintă dreptul și interesele juste ale unei țări suverane și, cu atât mai mult, o tendință firească pe care nimic nu o poate stopa. Indiferent de nivelul de dezvoltare, China nu va păși pe calea veche a hegemonismului urmată de țările occidentale. Doar dacă SUA vor trata China ca pe un partener, și nu ca pe un adversar, cele două țări se vor putea sprijini reciproc și vor putea atinge prosperitate comună. Sistemul social și calea de dezvoltare ale Chinei reprezintă opțiunea neclintită și voința a 1,4 miliarde de cetățeni chinezi. Dacă americanii vor renunța cu adevărat la antagonismul ideologic, cele două sisteme și căi de dezvoltare vor putea coexista pașnic.

Articol realizat de Radio China International și CCTV

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW