Liderii din China, Rusia, SUA, Marea Britanie și Franța, în calitate de state cu capacități nucleare au transmis, la începutul anului, o declarație comună privind prevenirea unui război nuclear și evitarea cursei înarmărilor. Statele subliniază că „un război nuclear nu poate fi câștigat și nici nu e permis a fi declanșat”. Astfel, se reafirmă că „statele nu se vor amenința reciproc și nici nu vor amenința alte țări cu arme nucleare ”, iar obiectivul final este „construcția unei lumi fără arme nucleare în care securitatea statelor va fi apărată”.
Este pentru prima dată când liderii celor cinci țări au căzut de acord în problema armelor nucleare, exprimându-și dorința comună de prevenire a unui război nuclear, de menținere a stabilității strategice globale și diminuarea riscurilor eventualelor conflicte nucleare.
Țările posesoare de arme nucleare, semnatare ale Tratatului de Neproliferare a armelor nucleare, China, Rusia, SUA, Marea Britanie și Franța sunt și membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Prin urmare, își asumă responsabilități importante pentru menținerea păcii și securității mondiale. Declarația comună a liderilor crește încrederea reciprocă strategică și atenuează îngrijorările pentru securitatea globală.
În acest sens, China a dat dovadă de responsabilitate. Dezvoltarea acestor arme a fost o masură luată într-o perioadă istorică neobișnuită pentru China, pentru a face față amenințărilor cu arme nucleare, pentru depășirea monopolului nuclear și prevenirea unui război nuclear. China a pledat pentru interzicerea multilaterală și distrugerea completă a armelor nucleare, a păstrat arsenalul nuclear la minimum pentru asigurarea securității naționale. China aplică cu consecvență și strictețe principiul potrivit căruia niciodată și în niciun caz nu va fi prima care va utiliza arma nucleară împotriva altor state sau regiuni. Din cele cinci țări posesoare de arme nucleare, China este singura care a luat asemenea angajamente.
În același timp, China a promovat activ adoptarea de acțiuni comune de către cele cinci țări care au acest tip de armament în dotare. În actualul context în care configurația strategică mondială este în curs de transformare, menținerea păcii și securității mondiale are nevoie de eforturi comune din partea celor cinci state, cu atât mai mult din partea primei puteri mondiale SUA, care trebuie să adopte acțiuni concrete.
China își dorește ca pe baza actualei declarații politice, țările implicate să depună eforturi suplimentare, în special să organizaze negocieri legate de abandonarea politicii de intimidare nucleară și să încheie angajamente internaționale pentru asigurarea păcii și securității mondiale.
Articol realizat de Radio China International și CCTV