Rusia a anunțat că, din cauza defecțiunilor echipamentelor, gazoductul „Nord Stream 1” va fi oprit complet. În același timp, prețurile la energie din zona euro au crescut cu 38,3% în luna August, devenind cel mai mare factor de accentuare a inflației. Mai mult, rata inflației din zona euro a ajuns la 9,1%, în August, cel mai ridicat nivel de la apariția monedei euro.
În fața acestei situații, Franța ia în considerare reluarea producției de energie nucleară. La rândul său, Germania a anunțat un program în valoare de 65 de miliarde euro, pentru a impune o „taxă excepțională” companiilor care nu se bazează pe gaze naturale, iar Grecia va sancționa instituțiile publice care nu reglează termostatele și nu limitează consumul de electricitate.
Revista britanică The Economist a informat că actuala creștere a prețurilor la energie și electricitate va intensifica recesiunea economică în Europa.
Secretarul SUA pentru Energie, Jennifer Granholm, a cerut companiilor importante americane de rafinare a țițeiului să nu crească exporturile de combustibil spre Europa.

Criza energetică din Europa este, în mare parte, rezultatul sancțiunilor americane la adresa Rusiei, susținute de autoritățile de la Bruxelles. Potrivit presei, de la izbucnirea crizei ruso-ucrainene, SUA au importat resurse din Rusia, mai ales petrol. Pe de altă parte, SUA realizează profituri uriașe din vânzările de gaze naturale în țările europene. Odată cu apropierea alegerilor intermediare, administrația de la Washington a început să restrângă exporturile de energie.
În această criză energetică, sunt multe lucruri la care liderii UE trebuie să reflecteze, între care și dacă vor continua să urmeze SUA.
Articol realizat de Radio China International și CCTV