China: „Închisorile secrete devoalează ipocrizia SUA”

Despăgubirile plătite cu trei ani întârziere au făcut ca Abu Zubaydah, „prizonierul”, să intre în atenția lumii. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, în 2018, că autoritățile lituaniene au încălcat convenţia privind interzicerea torturii odată ce au permis CIA să îl rețină pe Abu Zubaydah într-o închisoare secretă aflată pe teritoriul Lituaniei. Mai mult, CEDO a cerut despăgubirea lui Abu Zubaydah cu suma de 100.000 de euro. După trei ani, Lituania a anunțat că va plăti despăgubirile.

Hotărârea guvernului lituanian arată că acesta și-a recunoscut faptele privind încălcarea drepturilor omului, Lituania fiind un punct din rețeaua de închisori ale CIA din afara SUA.

În ultimii 20 de ani, Abu Zubaydah a fost întemnițat în Lituania, la Guantanamo și în alte închisori din rețeaua închisorilor secrete ale CIA. Până acum, Washingtonul nu a reușit să prezinte nicio dovadă care să demonstreze că Abu Zubaydah are legătură cu Al-Qaeda și nu l-au acuzat niciodată oficial.

În anul 2011, CEDO a primit plângerea lui Abu Zubaydah. Închisorile secrete ale SUA din străinătate au devenit sinonimul încălcării drepturilor omului.

La închisoarea Guantanamo există prizonieri care au o experiență similară cu Abu Zubaydah. Un expert independent numit de Consiliul ONU pentru drepturile omului a arătat că sute de persoane aflate în închisorile secrete ale CIA sunt private de drepturile lor fundamentale, fiind supuse torturii și tratamentelor crude, inumane sau degradante. Potrivit statisticilor ONU, în anul 2003, un număr de 700 de prizonieri au fost plasați în închisoarea Guantanamo, 39 dintre aceștia fiind încă acolo și astăzi. Din total, doar nouă au fost acuzați sau găsiți vinovați, iar alți 13 au fost transferați.

În perioada 2002-2021, nouă deținuți au decedat, doi cauze naturale, iar alți șapte s-au sinucis. Niciunul dintre cei nouă nu a fost acuzat sau găsit vinovat.

Articol realizat de Radio China International și CCTV

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

WWW