Anul Nou Chinezesc este cea mai importantă sărbătoare tradițională a chinezilor. Festivalul începe de obicei în prima zi din prima lună din calendarul chinezesc și ia sfârșit cu Festivalul Lampioanelor, care are loc în a cincisprezecea zi. Ajunul Anului Nou Chinezesc este denumit chú xī.
Bivolul de aur sărbătorește noul an, în timp ce șobolanul de jad se întoarce la palat, iar Noul An dă naștere unei noi speranțe. Cu ocazia Festivalului Primăverii, Ambasada Chinei în România lansează simultan, în perioada 4-17 februarie, o serie de activități intitulate „Happy Chinese New Year ” online pe site-ul oficial al Ambasadei și pe platforma de Facebook.
Noile tendințe de călătorie în timpul Festivalului de Primăvară
În această perioadă are loc cea mai mare migrație sezonieră de oameni care își reunesc familiile pentru cea mai importantă sărbătoare tradițională. Această călătorie a început cu 15 zile înainte de Festivalul Primăverii sau a Anului Nou Chinezesc.
Din 21 ianuarie până la 1 martie, aproximativ 3 miliarde de călătorii trebuie efectuate prin intermediul sistemului de transport al Chinei, pentru întâlniri de familie sau plimbări. La sfârșitul anului 2018, China a lansat 10 noi căi ferate și a extins lungimea operațională de mare viteză la 29.000 km.
În sistemul de transport public al Chinei au fost introduse noi tehnologii pentru a crește eficienţa transportului, cum ar fi codurile QR, scanate direct de pe telefon. Ctrip, cea mai importantă agenție de turism online din China, prognozează că aproximativ 7 milioane de turiști chinezi vor călători în peste 500 de țări și regiuni în cele peste 500 de destinații turistice în timpul acestei sărbători.
Potrivit Academiei de Turism din China (CTA), resortisanții chinezi au efectuat 5,5 miliarde călătorii interne și 140 de milioane de excursii în 2018, marcând o creștere anuală de 10,76%, respectiv 13,5%.
Agenția de turism online din Shanghai, Lvmama, prognozează că prețurile pentru excursiile interne ar crește cu 30-50% în timpul călătoriei în săptămâna aurului, iar cele pentru turneele de ieșire vor fi cu 10% mai mari decât prețurile în afara sezonului.
Un raport al CTA a declarat că chinezii au cheltuit 513 de miliarde de yuani (755,8 miliarde de dolari SUA) în călătoriile interne în 2018, ceea ce reprezintă o creștere de 12,3% față de anul precedent.
Festivalul Lampioanelor
Bătrânii din Pingxi spun că Festivalul Lampioanelor își are originea în timpul Dinastiei Xing, cu mai bine de 2.000 de ani în urmă.
Principala activitate din cadrul Festivalului Luminii este să îți cumperi un lampion, să îți scrii cele mai mari dorințe pe el, apoi să îl lansezi spre cer, în speranța că acestea vor deveni realitate. Lansarea colectivă începe, de obicei, la 18:30 și are loc de trei ori pe oră, până la 21:30. Lansarea lampioanelor marchează sfârșitul festivităților pentru Anul Nou Chinezesc, simbolizând renunțarea la lucrurile vechi și adoptarea unei atitudini optimiste pentru viitor. Iar adevărul este că, privind întregul spectacol de lumini, oricine este cuprins de o atitudine pozitivă și primește cu drag tot ceea ce anul nou îi va aduce.
Horoscop
În 2021, Anul Nou Chinezesc începe la 12 februarie, dar nu se va încheia fix pe 11 februarie anul viitor.
Întotdeauna, următorul an asiatic va debuta într-un interval de timp – sfârşit de ianuarie-început de februarie – deoarece stabilirea datei se face în funcţie de poziţia configuraţiilor astrale în raport cu un anumit punct terestru. Este ca şi când acele unui ceasornic se suprapun peste ”cifra zero” înscrisă pe cadran!
Numeroşi specialişti consideră metoda mult mai corectă comparativ cu sistemul modern, bazat pe mişcările Soarelui, întrucât calendarul lunar este mult mai detaliat, mai precis, acoperind toate schimbările petrecute în anotimpuri şi în dezvoltarea vieţii în integralitatea sistemului planetar.
Reamimtim: anii chinezeşti se plasează, fiecare, sub semnul unui animal (Şobolan, Bivol, Tigru, Iepure, Dragon, Şarpe, Cal, Oaie, Maimuţă, Cocoş, Câine, Mistreţ), iar cele 12 luni, la rândul lor, sunt amprentate caracteristic de aceeaşi panoplie. Prima lună e a Şobolanului, a doua a Bivolului etc.
Totodată, menţionăm că o zonă importantă a filosofiei orientale o reprezintă interdependenţa dintre cele 5 elemente de bază ale vieţii – interdependenţă de geneză şi o alta, de control.
Nu intrăm în detalii explicative, care ar încărca înţelegerea fenomenelor. Vom preciza doar că cele 5 elemente sunt apă, lemn, foc, pământ, metal, iar în cursul unui ciclu de 60 de ani fiecare ”semn al pământului” se va combina cu acestea şi va da o dominantă jupiteriană, marţiană, saturniană, venusiană, mercuriană. Prin urmare, dominanta semnului – să zicem, Bivol – se va îmbogăţi şi cu particularităţile elementului suprapus anului respectiv.
Încă o remarcă: Anul asiatic este, şi el, împărţit în 12 luni, însă luna calendaristică are numai 29,5 zile. Din acest motiv, rămâne un rest, ce va fi intercalat ca ”tampon” şi va permite, prin amintita corecţie, ca debutul oricărei luni să coincidă cu data manifestării astrale ”luna nouă”.
În viziunea asiaticilor, prima zi de primăvară este determinantă, esenţială pentru cursul vieţii. Cum fie 4, fie 5 februarie cad întotdeauna în apropierea acelei date, momentul capătă o semnificaţie aparte. Se şi argumentează unicitatea acestuia, specificându-se că, atunci, oul proaspăt de găină se aşază fără nicio dificultate în poziţie verticală.
Data este denumită Lap Chun.
Dacă pe parcursul unui An Chinezesc nu figurează nici 4, nici 5 februarie se consideră că lipsa Lap Chun-ului va afecta ”traseul”, anul fiind cotat ”orb”.
Cel mai câştigat sector – cel familial
Intrăm în Anul bivolului alb, de metal, cu unele vulnerabilităţi datorate elementului (focul topeşte metalul, iar apa stinge focul…), plus faptul că, fără Lap Chun, anul va fi ”orb”. Drept care se cuvin citite atent, analizate, interpretate problemele sub toate aspectele şi luate decizii în cunoştinţă de cauză. Cu atât mai mult cu cât influenţele diferă chiar în cadrul aceluiaşi semn zodical, se deosebesc de la un areal geografic la altul, de la ţară la ţară.
În plan general, bivolul, ca simbol chinezesc, consfinţeşte ordinea, disciplina, efortul şi truda, defineşte schimbările sistemice pe care nativii le vor traversa. De asemenea, favorizează integrarea familială, conservarea resurselor, munca asiduă, fidelitatea faţă de companioni şi faţă de stat, în pofida unor reticenţe de ordin patrimonial.
Regulile de bază enunţate vor funcţiona. Dar se va da o altă importanţă vigilenţei, sensului vieţii, constelaţiei familiale, ocrotirii copiilor şi părinţilor, resurselor economice sau mediului ambiant. Se vor resimţi schimbări fără precedent în sistemul emoţional, cerebral, spiritual, oamenii devenind mai lucizi, mai hotărâţi şi nu se vor mai precipita inutil.
Bivolul ordonează haosul
Fără Lap Chun…
Omenirea va fi la cheremul intemperiilor – se întrevăd seisme, inundaţii, secetă şi, în plan personal, indolenţă umană, nervozitate în exces, debordantă.
Debusolare la nivel micro şi macro-social, valorificată de grupuri de influenţă imorale – lumea va fi controlată de autoritarism. Restricţii.
Întrebarea legitimă ar fi: cum să interpretăm ”coabitarea” acestor tendinţe diametral opuse?
Definitoriu, Bivolul ordonează haosul, direcţionează omenirea către echitate şi armonie – dar atenţionează că depinde de noi dacă vom regresa, staţiona ori progresa. Nu trebuie să ne îndoim de alternativa ”binele va învinge” – chiar Bivolul de Metal, în 1961, ne-a confirmat că în mediu ostil, Iuri Gagarin, din cosmos, a revenit sănătos pe Terra.
Predicţii lunare
Februarie – luna Tigrului, stea zburătoare 5.
Excesul de metal va favoriza agresiuni şi accidente în locuri publice, precum şi pusee depresive, până la jumătatea lunii, după care incidenţa acestora va scădea. Se impune protecţia aparatului respirator.
Martie – luna Iepurelui, stea zburătoare 4.
Excesul de energie va crea probleme tinerilor şi sexului feminin. Afecţiuni respiratorii.
Aprilie – luna Dragonului, stea zburătoare 3.
Se pot înregistra progrese multiple, inclusiv economii prin disciplină financiară. Efectele proiectelor benefice se vor amplifica, pe termen lung. Rezolvări în cazul bolilor cronice. Perioadă propice întăririi relaţiilor de prietenie.
Mai – luna Şarpelui, stea zburătoare 2.
Propice avansării în carieră, schimbării locului de muncă. Susţinere multiplă, exterioară familiei. Unele recidive depresive (13 şi 25 mai). Lucrurile trebuie lăsate să curgă, fără opoziţie.
Iunie – luna Calului, stea zburătoare 1.
Surprize plăcute. Favorizează prieteniile, căsătoriile, concediile agreabile. Îmbunătăţirea situaţiei financiare.
Iulie – luna Oii, stea zburătoare 9.
Cea mai defavorabilă lună a anului. Atenţie la furturi şi complicaţii-surpriză, migrene, lipsă de autocontrol. După perioada 15-25, survin redresări.
August – luna Maimuţei, stea zburătoare 8.
Alterări climatice – secetă şi inundaţii, în aceeaşi perioadă. Perioadă favorabilă studiilor, cercetării, divertismentului.
Septembrie – luna Cocoşului, stea zburătoare 7.
Luna cea mai favorabilă a anului. Oportunităţi. Reuşite neîntrezărite.
Octombrie – luna Câinelui, stea zburătoare 6.
Conflicte sociale, alunecări de teren, deteriorări ape freatice. Atenţie la combinaţii dăunătoare şi escrocherii.
Noiembrie – luna Mistreţului, stea zburătoare 5.
Periculoasă pentru sănătatea animalelor. Vulnerabilităţi afective. A nu se antrena în dispute, controverse.
Decembrie – luna Şobolanului, stea zburătoare 4.
O lună în care bunăvoinţa va fi o calitate indispensabilă.
Bibliografie: Virgil Ionescu, Zodiacul chinezesc.
Ludovica Squirru Dari, Zodiac 2021.