China sărbătorește 71 de ani de la Ziua proclamării Republicii Populare

Aproape 1,4 miliarde de chinezi sărbătoresc astăzi Ziua Naţională, ziua proclamării Republicii Populare Chineze.

Istoria Chinei începe din erele civilizației antice, fiind una dintre cele mai vechi din lume, o civilizație  care a înflorit în bazinul Fluviului Galben, în Câmpia Chinei de Nord. Primele formaţiuni statale datează din jurul anului 2070 î.Ch.

Ce se sărbătorește la 1 octombrie

Data de 1 octombrie 1949 a fost un moment de cotitură în istoria Chinei. Comuniștii, conduși de Mao Tze Dun, au reușit să înfrângă forțele naționaliste conduse de generalul Chiang Kai-Shek, din partidul Kuomitang.

Cele două forțe s-au aflat într-o alianță forțată după ce Japonia a atacat China, în 1936.

Însă, la finalul Celui de-al Doilea Război Mondial, comuniștii, sprijiniți și înarmați de Uniunea Sovietică, au reușit să înfrângă Kuomitangul. Regimul naționalist s-a retras de pe continent în zona insulară.

La Beijing, în 1 octombrie 1949, Mao Tze Dun a proclamat Republica Populară Chineză, în timp ce în insulele Taiwan, Hainan și în câteva insulițe a continuat să funcționeze Republica Chineză, condusă de reprezentanții Kuomitangului și care a primit sprijin din partea Statelor Unite ale Americii.

Marele Zid Chinezesc
Foto: Hanson Lu, Unsplash

Cum arată China astăzi

Astăzi, în China trăiește aproximativ o cincime din populația globală, iar etnia majoritară, Han, reprezintă 91% din totalul populaţiei. Restul procentual este reprezentat de alte 55 de minorităţi.

China este a treia cea mai mare țară de pe glob (după Federaţia Rusă și Canada), cu o suprafață de 9.596.960 km², fiind împărțită în 23 de provincii, 5 regiuni autonome, 4 municipalităţi cu rang echivalent provinciilor (Beijing, Shanghai, Tianjin şi Chongqing) şi 2 Regiuni Administrative Speciale (Hong Kong şi Macao).

Cel mai mare oraș este Shanghai cu o populație de peste 24 milioane de locuitori.

Forma de guvernământ este republica, puterea politică fiind deţinută de Partidul Comunist Chinez, iar tipul de organizare este „socialismul cu specific chinezesc”.

Economia Republicii Populare Chineze este a doua economie națională la nivel mondial (urmându-i SUA și fiind urmată de Japonia).

Totodată, aceasta este economia cu cea mai rapidă creștere, cu o medie a procentului de creștere de 10% pe parcursul ultimilor 30 de ani.

Va trece China la o monedă digitală?

La 31 octombrie 2019, banca centrală a Chinei a anunțat că va lansa un reminbi digital. Versiunea monedei, numită și DCEP (Digital Currency Electronic Payment), se bazează pe criptomonede care pot fi „decuplate” de sistemul bancar pentru a oferi turiștilor o modalitate de plată fără numerar.

În aprilie 2020, The Guardian scria că moneda digitală e-RMB a fost adoptată în sistemele monetare ale mai multor orașe și „unii angajați guvernamentali și funcționari publici vor primi salariile în moneda digitală din luna mai”.

Deși se poate vorbi despre testarea unui RMB digital la viitoarea Olimpiadă de iarnă de la Beijing din 2022, nu este clar când acesta va fi lansat oficial.

Foto: Annie Spratt, Unsplash

Curierul Național, membru fondator al inițiativei „Belt and Road”

În data de 27 iunie 2019 a fost lansat la Beijing Parteneriatul de Informare Economică „Belt and Road”, stabilit prin consensul furnizorilor de servicii de informare, grupurilor de reflecție și institutelor de cercetare din țările care întâlnesc rutele Inițiativei „Belt and Road”.

În calitate de membru fondator al Parteneriatului, Curierul Național este singura publicație din România care face parte din acest proiect.

Agenții internaționale de știri, agenții de informații, institute și asociații de afaceri din Asia, Europa, Africa, America Latină și Oceania au aderat la BREIP ca membri fondatori.

În cadrul BREIP, agențiile și organismele membre își împărtășesc resursele de informare prin intermediul platformei tehnologice BRInfo și depun toate eforturile pentru a oferi servicii de informare de înaltă calitate tuturor părților implicate.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. CHINA 5/11 IISUS 5, Maria 5/11, Tisbitul 11; China 5/8 IISUS 5, MARIA 5, ILIE 8; CH.INA. CH-Chelia, INA-Ani. Anii cheliei lui Ilie (2004-2070). Tragedii in China din cauza cheliei mele privata de somn din august 2015 pana-n prezent.
    TUL.CEA. 13 TISBITUL 13, TUL-Tisbitul, CEA-Chelia. Chelia lui Tisbitul. Delta Dunarii pe chelia mea, proprietatea statului roman. Braconierii fura peste de zeci de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW