China deplânge profund revenirea războiului în Europa și sprijină Rusia și Ucraina pentru a obține rezultate concrete de pace prin negocieri. De asemenea, Beijingul susține eforturile depuse de Franța și Germania pentru crearea unei structuri europene de securitate echitabilă, eficace și sustenabilă și salută un dialog între Rusia și NATO bazat pe principiul egalității, a declarat marți președintele Chinei, Xi Jinping, la o videconferință cu președintele francez, Emmanuel Macron și cancelarul german, Olaf Scholz.
Actuala situație îngrijorătoare din Ucraina a fost cauzată de mulți factori istorici iar NATO, în frunte cu SUA nu trebuie să se sustragă de la răspundere. După Războiul Rece, SUA au impulsionat cele cinci extinderi ale Alianței Nord-Atlantice, fapt ce a redus spațiul de securitate al Rusiei și a plantat sămânța unui conflict ruso-ucrainean. În ultimul timp, scriitorul american Thomas Loren Friedman, politologul american John J. Mearsheimer și alți analiști au spus că SUA trebuie să revendice principala responsabilitate a confruntărilor armate dintre Rusia și Ucraina. SUA au instigat la actualul război din Ucraina și trebuie să abandoneze ideologia Războiului Rece și să-și asume responsabilitatea, în loc să pună paie pe foc și să arunce vinovăția asupra altor state.
În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU și o țară responsabilă, China și-a expus de multe ori poziția în problema Ucrainei și a declarat că dorește să joace un rol constructiv în reconcilierea prin negocieri. Așa cum au precizat liderii francez și german, Europa face față celei mai mari crize după Cel de-al Doilea Război Mondial. În calitate de „locomotive” ale UE, Franța și Germania trebuie să acționeze prudent și să evite sancțiunile, care vor escalada situația. Pe de altă parte, în fața impactului asupra structurii geopolitice europene, țările europene trebuie să conștientizeze în mod rațional sursa adevărată a crizei din Ucraina. Numai dacă părțile implicate vor avea un dialog de pe picior de egalitate și vor forma o structură de securitate europeană echitabilă, eficientă și sustenabilă, Europa va beneficia de securitate pe termen lung.
Fiind două importante forțe mondiale, China și Europa au un limbaj comun în urmărirea păcii, dezvoltării și a parteneriatului și trebuie să depună eforturi comune pentru mai multă stabilitate pe plan mondial.
Articol realizat de Radio China International și CCTV